Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
thriathlon

Lisa Nordén om beskedet: "Ganska väntat"

Uppdaterat lördag 11 augusti 2012 kl 13.50
Publicerat lördag 11 augusti 2012 kl 13.42
Nordén: "Borde finnas två målkameror"
(3:18 min)
FOTO: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX

Idrottens skiljedomstol Cas avslog den överklagan som lämnats in från Sveriges olympiska kommitté och Svenska triathlonförbundet. Det blev inget svenskt guld i triathlon.

Svenska olympiska kommittén ville se Lisa Nordén som delad OS-guldmedaljör i triathlon och lämnade därför, tillsammans med Svenska triahlonförbundet, in en överklagan till idrottens skiljedomstol, Cas.

– Det var ganska väntat, säger Lisa Nordén till Radiosporten.

Vad tänker du om de här turerna som har varit?

– Jag tror den här diskussionen kring målgången kan förändra saker i framtiden på ett positivt sätt.

Hur ska man förändra tycker du?

– Framför allt ska man ha två målkameraror så att man ser tydligt från bägge hållen. Man kan prata om var målsnöret ska vara jämfört med själva mållinjen och frågan är om man ska ha målsnöre när man pratar om tusendels sekunder.

Ska man behålla det här med att en tusendel kan avgöra?

– Jag tycker inte det, är man så pass nära, som i simningen, att man delar när det är väldigt svårt att skilja två peroner åt.

Cas avslog överklagan och hänvisade till att det inte är en regelfråga som fallet berör utan ett så kallat ”field of play decision”, en bedömning fattad av funktionärer i direkt anslutning till tävlingen. Sådana bedömningsfall kan inte rivas upp i efterhand.

På Cas hemsida framgick – före lördagens beslut - att SOK och Svenska triathlonförbundet ”anser att ITU inte har tillämpat sina egna regler, eftersom de möjligen inte har tagit placeringen av idrottarnas torso i beräkningen när de utsett medaljplaceringarna”.

SOK ansåg inte att det av målfotot går att avgöra placeringen av schweiziskan Nicola Spirigs torso eftersom den delvis är dold bakom Nordén på bilden. På bilden som offentliggjordes efter OS-loppet syns enbart att Spirigs mage är något före Nordéns bröst över mållinjen.

– Enligt ITU:s regler räknas torson från halsen till bröstbenet, sade SOK:s presschef Björn Folin till Radiosporten i samband med SOK:s överklagan.

Mätområdet, enligt reglementet, skulle med andra inte ord inte inkludera Spirigs mage.

På lördagen framkom också uppgifter till Radiosporten om att bara ett målfoto från ena sidan finns att tillgå från den jämna spurtstriden, på grund att en andra kamera inte var i bruk. Uppgifterna bekräftas av Svenska triahlonförbundets generalsekreterare Ola Silvdahl.

SOK:s förhoppning med ansökan var att Spirig och Nordén båda ska utses till vinnare och därmed tilldelas varsitt guld.

Före lördagens beslut tilläts samtliga parter att lägga fram sin sak inför Cas ad hoc-panel på plats i London. Utöver SOK och Svenska triathlonförbundet hördes också Internationella triathlonförbundet och Schweiz olympiska kommitté.

– Om det hade blivit guld så hade det varit någon slags fantastisk sagoberättelse som inte riktigt händer i verkligheten. det här lopet har hålit på en vecka nu så det är sköt att det är över, säger Lisa Nordén till Radiosporten.

David Svanberg, SR Jönköping
david.svanberg@sverigesradio.se

Jakob Sillén, London
jakob.sillen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".