Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett steg mot ny huliganlag

Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 14.46
Regeringens nationella samordnare: ”En milstolpe. Nu har vi ett register 2013”
(4:22 min)
Publiken lämnar matchen mellan Malmö FF och Djurgården som brutits efter att knallskott kastats in på planen. FOTO: JOHAN NILSSON / SCANPIX

Den omtalade huliganlagen ser nu ut att kunna bli verklighet sedan Datainspektionen har ställt sig positivt till förslaget.

Utredaren Björn Eriksson tror att lagen kommer att gälla från och med nästa år.

– Datainspektionens positiva inställning gör att processen nu tar fart på allvar. Jag tror att politikerna nu under hösten kan ta beslut och så har vi ett centralt huliganregister vid årsskiftet, säger han.

I mars ifjol, så tillsatte regeringen Björn Eriksson som nationell samordnare med uppdrag att lämna förslag hur brottslighet i samband med idrottsarrangemang kan motverkas.

I april i år lämnade Björn Eriksson över betänkandet ”Mindre våld för pengarna” till regeringen.

I betänkandet föreslås att Riksidrottsförbundet, RF, tillåts upprätta ett centralt register över personer med tillträdesförbud.

– En samordnad registrering av de personer som förstör för alla som vill kunna gå och njuta av idrott är ett måste för att få bukt med det här problemet, menar Björn Eriksson.

Björn Eriksson har listat drygt 35 punkter i det betänkande som han lämnade ifrån sig till regeringen i våras.

Ett nationellt register har varit en av de punkter som väckt störst debatt.

Dåvarande Justitiekanslern, JK, Göran Lambertz – numera jutitieråd i Högsta Domstolen, menade att en huliganlag med registrering av personer var ett kraftfigt övergrepp mot den personliga intergriteten.

Datainspektionen har granskat betänkandet och nu kommit fram till en slutsats som i grunden är positiv.

– Vi tycker att det är bra att en registrering sker. Det som dock är oerhört viktigt är att skyddet för den personliga integriteten ska ligga på en hög nivå, säger Göran Gräslund, Generaldirektör på Datainspektionen.

Enligt Datainspektionen, så krävs det en registrering för att kunna stävja den huliganism som är kopplad till vissa idrottsevenemang.

– Jag tycker att man är på helt rätt linje. Det som är viktigt är att ”vanliga” besökare och barnfamiljer inte hamnar i det här registret, säger Göran Gräslund.

Datainspektionen ger i sitt yttrande grönt ljus till förslaget om huliganregister, men med en viss reservation.

– Det är en del tekniska frågor som fortfarande måste diskuteras och göras bättre, men när det är avklarat så finns det inget hinder från vår sida tilld et här, säger Göran Gräslund.

Regeringens nationella samordnare Björn Eriksson mottar Datainspektionens yttrande med stor glädje.

– Jag har ju haft regelbundna kontakter med myndigheten, men det känns bra att allt nu landat i en positiv bedömning från deras sida, säger han.

Datainspektionens förbehåll att en del saker måste justeras ser han inte som något stort problem.

– Det är ett hinder vi kliver över. Jag har sneglat på Datainspektionen när jag skissat på det här och deras synpunkter är våldigt viktiga och värdefulla. Därför är deras positiva inställning väldigt bra och de tekniska detaljerna kommer vi att justera, säger Björn Eriksson.

Datainspektionens yttrande beskriver alltså Björn Eriksson som en ”milstolpe” och han säger att allt nu talat för ett klartecken redan under hösten från politiskt håll.

– Nu har vi medvind och nu ska vi jobba klart det här. Jag räknar med att poltikerna tar beslut senare i höst och att vi har registret i bruk från januari 2013, säger Björn Eriksson.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".