Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Radiosportens OS-medaljbarometer: Johansson är månadens klättrare

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 06.00
OS-medaljbarometern 15 december
(3:35 min)
Foto: Dmitry Lovetsky/TT.
Elin Johansson (t.h.) klättrar fyra placeringar på vår OS-medaljbarometer. Foto: Dmitry Lovetsky/TT.

Med 234 dagar till OS i Rio listar Radsosporten Sveriges 10 största medaljhopp. Vi har också gått igenom svenskarnas chanser i alla OS-grenar.

Här är Radiosportens medaljbarometer (förra månadens placering inom parentes):

1. (1) Sarah Sjöström – simning

Två VM-guld, fem medaljer och världsrekord i Kazan i somras. Tre guld på Kortbane-EM i december. I Rio ska hon ta sin första OS-medalj. Förväntningarna är skyhöga.

2. (2) Josefin Olsson – segling

Nyss vann hon världscupfinalen i Laser Radial men missade medalj på VM, där hon blev femma. VM-silvret 2014 är det bästa resultatet av en svensk seglare sedan OS i London 2012.

3. (7) Elin Johansson - taekwondo

Slutade tvåa på världsrankingen och har säkrat en svensk OS-plats. Hon tog brons på Europeiska spelen i år.

4. (3) Sofia Mattsson – brottning

Sofia Mattssons VM-silver visar att hon är en stor medaljkandidat inför OS. Hon är näst bäst i en viktklass som totalt domineras av japanskan Saori Yoshida. 

5. (4) Emma Johansson – cykel

Fanns med i medaljstriden under VM, där hon blev femma efter en spurtstrid. Är stabil i toppen av linjeloppen och jagar sitt första guld.

6. (5) 4x100 meter medley – simning

Laget tog silver på VM i Kazan. Med Sarah Sjöström och Jennie Johansson i toppform kan det bli medalj även i Rio. Therese Alshammars comeback lovar gott.

7. (6) Petter Menning – kanot

Tog en bronsmedalj på 200 meter under VM i Italien i somras. Han har även vunnit guld och silver på distansen tidigare.

8. (NY) Max Salminen - segling

Max Salminen, som vann OS-guld i London, slutade femma på VM i november och var nära en bronsmedalj.

9. (8) Henrik Stenson – golf

Gjorde återigen ett bra PGA-slutspel, där han blev tvåa, men misslyckades i Europatourfinalen. Är femma på OS-rankingen.

10. (10) Jenny Rissveds – mountainbike

Under För-OS i Rio i oktober tog hon en bronsmedalj. Rissveds vann den totala världscupen i U23-klassen och tog ett brons på U23-VM.

Ut från listan: Handbollslandslaget damer.


Gren för gren: Så är läget för svenskarna

Badminton 

Svenskt deltagande i sporten: Kanske

Medaljchans: Nej

Henri Hurskainen har rasat på rankingen och ligger nu på 96:e plats. Den slutgiltiga listan över OS-kvalade spelare kommer i maj.

Basketboll 

Svenskt deltagande: Nej

Bordtennis 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Nej

Pär Gerell tog Sveriges första singelmedalj på 15 år under EM i Ryssland under hösten 2015. Men ett brons på EM är inte mycket värt när kineserna står på andra sidan av bordet i Rio. Ingen svensk har kvalificerat sig till OS ännu, men chansen är stor att det blir svenskt deltagande.

Boxning 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Liten

Anna Laurell Nash är återigen Sveriges största hopp, på den senaste världsrankingen är hon på nionde plats i 75-kilos-klassen. OS-platser kommer att delas ut under det Europeiska kvalet i april och under VM. Damernas VM arrangeras i maj, efter att mästerskapet nys flyttades framåt tre månader. Sverige hade en enda boxare med i herrarnas VM denna höst, men Clarence Goyeram åkte ut direkt i första matchen. Han hoppas kvala in till OS i 69-kilosklassen. Det lär bli mycket svårt.

Brottning 

Svenskt deltagande: Sofia Mattsson är uttagen av SOK.

Medaljchans: Stor

Under VM i Las Vegas blev det silver för Sofia Mattsson efter finalförlust mot närmast oslagbara Saori Yoshida (tre OS-guld och 13 VM-guld i rad!). Även Johanna Mattsson och Jenny Fransson fixade svenska OS-platser under VM. På herrsidan har Sverige ännu ingen OS-plats, när Zackarias Tallroth tog VM-brons så gjorde han det i en viktklass som inte finns med på OS-programmet. I april och maj nästa år blir det OS-kval-turneringar.

Bågskytte 

Svenskt deltagande: Förmodligen inte

Medaljchans: Nej

Ingen svensk har kvalat in till OS och få platser återstår. Jonas Andersson tog sig till tredje omgången i sommarens VM i Köpenhamn, inte tillräckligt bra för en OS-plats. Nu återstår några få platser som ska delas ut i maj och juni 2016.

Cykel 

Svenskt deltagande: Emma Johansson är uttagen av SOK.

Medaljchans: Stor

Emma Johansson bär svensk landsvägscykel på sina axlar. Under VM, som avgjordes under hösten, blev hon femma efter en spurtstrid. I Rio får ”Silver-Emma” en sista (?) chans att bli ”Guld-Emma”. Världsrankingen i maj avgör vilka som får åka.  I mountainbike är Jenny Rissveds ett stort hopp, under För-OS i Rio i oktober tog hon en bronsmedalj. Rissveds vann den totala världscupen i U23-klassen och tog ett brons på U23-VM.

Fotboll 

Svenskt deltagande: Herrlaget är uttaget av SOK.

Medaljchans: Liten

Herrarna är redan kvalificerat efter U21-EM-guldet. Det finns en del oklarheter kring den olympiska fotbollsturneringen, eftersom den avgörs under dagar som inte är ”FIFA-datum”. Det innebär att klubbarna inte är skyldiga att släppa spelare till landslagen. En annan svårighet är att Fotbolls-EM avgörs samma sommar och frågan är om Sveriges största stjärnor klarar av att dubblera (Om Sverige går till EM). Det svenska damlandslaget kvalar 2-9 mars efter ett misslyckat VM. Damerna möter Norge, Schweiz och Holland i kampen om den sista OS-platsen.

Friidrott 

Svenskt deltagande: Abeba Aregawi, Khaddi Sagnia, Angelica Bengtsson och Daniel Ståhl är uttagna av SOK.

Medaljchans: Liten

Under VM i Peking i somras tog Sverige noll medaljer, men Angelica Bengtsson blev fyra i stavfinalen. Andra intressanta namn inför Rio är Abeba Aregawi (VM-guld 2013), Khaddi Sagnia (VM-final 2015), Michel Tornéus (OS-fyra 2012) och Daniel Ståhl (VM-final 2015). Ett stort antal svenska friidrottare har redan klarat kvalgränsen till OS – dock bara en man: Andreas Almgren, 800 meter.

Fäktning 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Ganska liten

Emma Samuelsson blev överraskande nog silvermedaljör på VM i somras, ändå är det inte alls säkert att hon får fäktas i Rio. Sverige satsar på att kvala in ett lag och är just nu på en åttonde plats på världsrankingen, vilket inte räcker för en OS-plats (Frankrike är nu bästa europeiska lag bland de som gör upp om Europa-platsen). OS-kvalet i lag avslutas i Bienos Aires i februari. Emma Samuelsson har också möjlighet att kvala in individuellt.

Golf 

Svenskt deltagande: Förmodligen

Medaljchans: Stor

Henrik Stenson (femma) och David Lingmerth (26:a) finns med bland de 60 som just nu är på OS-kvalplats. Stenson slutade på andra plats i PGA-slutspelet och framstår just nu som ett klart medaljhopp inför OS, även om han misslyckades i Europatourfinalen. Anna Nordqvist (11:a) och Pernilla Lindberg (35:a) finns med bland de 60 som just nu har OS-plats på damsidan.

Gymnastik 

Svenskt deltagande: Förmodligen inte

Medaljchans Nej

Jonna Adlerteg är skadad och saknades i det svenska laget under VM i oktober. Hon slog sönder korsbandet i vänster knä under EM och kommer inte kunna tävla under 2015. Förhoppningen är att hon ska vara redo att tävla i OS-kvalet i april. Utan Adlerteg hade Sverige bara två lag bakom sig på VM.

Handboll 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Liten

Damerna, som tog EM-brons 2014, slogs ut redan i åttondelsfinal under VM i december, värdnationen Danmark blev en för tuff motståndare. Nu får laget hoppas på OS-kvalet. Herrarna åkte ut i åttondelsfinal i årets VM och får det svårt att nå OS. Det krävs en mycket bra placering (dock oklart exakt hur bra, det beror på hur de redan OS-kvalificerade nationerna placerar sig) under EM i Polen i januari.

Judo 

Svenskt deltagande: Förmodligen

Medaljchans: Ganska liten

Martin Pacek har i praktiken tagit en OS-plats. Han är nia på OS-kvalrankingen i -100 kg och ser just nu ut som ett litet medaljhopp. Men i sommarens VM slogs han ut i åttondelsfinalen. Trots ett svagt VM kan det bli ett gäng svenskar i OS i Rio.

Kanot 

Svenskt deltagande: Petter Menning är uttagen av SOK.

Medaljchans: Stor

Petter Menning tog en bronsmedalj på 200 meter under VM i Italien i somras. Han har även vunnit guld och silver på distansen tidigare. Veteranen Sofia Paldanius har varit skadeförföljd och är ännu inte kvalificerad för OS. Det är hittills bara Petter Menning som tagit en OS-plats.

Landhockey 
Svenskt deltagande: Nej

Modern Femkamp 

Svenskt deltagande: Nej

Ridsport 

Svenskt deltagande: Lagen i dressyr, hoppning och fälttävlan är uttagna av SOK.

Medaljchans: Liten

Den stora profilen Rolf-Göran Bengtsson saknar en topphäst och är inget medaljhopp i nuläget. Om inte GB hittar en stjärnhäst till nästa år kommer det svenska hopplaget få svårt att nå en topplacering. Sommarens olika EM i dressyr, fälttävlan och hoppning visade att Sverige är en bit från medaljerna just nu.

Rodd 

Svenskt deltagande: Ja

Medaljchans: Nej

Anna Malvina Svennung blev sjua på 2000 meter på VM i somras och såg därmed till att ge Sverige en OS-plats. Nu återstår SOK:s bedömning. Frida Svensson är inte på samma nivå som före diskbråcksoperationen och har inte kvalat in.

Rugby 

Svenskt deltagande: Nej

Segling 

Svenskt deltagande: Josefin Olsson, Lisa Ericson/Hanna Klinga och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström är uttagna av SOK.

Medaljchans: Stor

I det omtalat smutsiga Rio-vattnet finns stora förhoppningar. Fem svenska båtar har redan nu kvalat in till OS. Det stora medaljhoppet Josefin Olsson missade medalj på VM i november, hon hade medaljläge men slutade femma. Bara några veckor tidigare vann Josefin Olsson världscupfinalen i Laser Radial, hon visade också sin kapacitet när hon knep silvret under VM 2014. Under För-OS i somras var det Hanna Klinga/Lisa Ericson i 49erFX som lyckades bäst, med ett brons. Max Salminen, som vann OS-guld i London, har också fixat en OS-plats för Sverige. Han slutade femma på VM i november, nära en bronsmedalj.


Simhopp 
Svenskt deltagande: Förmodligen inte

Medaljchans: Nej

Jesper Tolvers hoppas fortfarande på OS, sista chansen att kvala in är World Cup i februari.

Simning 
Svenskt deltagande: Sarah Sjöström, Jennie Johansson, Louise Hansson, Michelle Coleman, Simon Sjödin och lagen på damernas lagkapper (4x100 frisim/medley och 4x200 frisim) är uttagna av SOK

Medaljchans: Jättestor

Sarah Sjöström är Sveriges största OS-hopp just nu. Under VM i Kazan i somras blev det två guld och ytterligare tre medaljer. Kortbane-EM i december blev också en stor succé med tre guld. Under OS blir 100 meter fjärilsim förmodligen hennes största guldchans. I den svenska simtruppen finns också Jennie Johansson, som vann VM-guld på 50 meter bröstsim, en gren som inte finns med på OS-programmet. I Rio är det den dubbla distansen som gäller för Jennie, plus den för svensk del mycket intressanta medleylagkappen (svenskt silver i årets VM). Therese Alshammar är tillbaka i bassängen och satsar mot 50 meter frisim i Rio.

Skyttesport 

Svenskt deltagande: Stefan Nilsson och Marcus Svensson är uttagna av SOK

Medaljchans: Liten

Sverige har två OS-platser i skeet på herrsidan och en i damernas 10 meter luftgevär. I skeet har Marcus Svensson varit tvåa i en världscuptävling i år men missade VM efter sjukdomsproblem - och under världscupfinalen i oktober blev han sist av de tolv. I samma gren tog Stefan Nilsson silver i Europeiska spelen och på VM hade han tätkänning, men tappade på slutet och blev 23:a.


Taekwondo 

Svenskt deltagande: Förmodligen

Medaljchans: Stor

Efter Grand Prix-finalen i Mexiko City slutade Elin Johansson tvåa på OS-rankningen och därmed har hon ordnat en svensk kvotplats i 67-kilosklassen. Hon framstår som ett av Sveriges främsta medaljhopp i OS. Elin Johansson tog brons på Europeiska spelen i år.

Tennis 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Liten

Johanna Larsson har just nu en OS-plats (världsrankingen styr). Även ett svenskt dubbelpar på herrsidan (Robert Lindstedt/Johan Brunström) har chansen, även om det lär krävas en klättring på rankinglistan. Värdsrankingen den 6 juni 2016 avgör, men även några “wild card” delas ut.   

Triathlon 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Liten

Lisa Nordén gjorde succé under OS i London och vann Radiosportens Jerringpris. Men skadorna har förföljt OS-tvåan och just nu är hon långt från Rio. 55 damer får vara med på OS, Nordén är bara 85:a på OS-kval-listan. Hon har klättrat några placeringar efter intensivt tävlande i oktober. Men det finns även ”wild card” att hoppas på.

Tyngdlyftning 
Svenskt deltagande: Nej

Volleyboll 

Svenskt deltagande: Förmodligen inte

Medaljchans: Nej

Karin Lundqvist och Nina Grawender var det svenska beachvolley-paret som hade chansen att ta sig till OS. Men nu är Nina Grawender skadad och hoppet är nästan ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".