Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockholm går vidare med OS-ansökan

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 10.41
OS i Stockholm kollage. Bilder: Scanpix
Bilder: Scanpix

Stockholm har inte gett upp hoppet om att få arrangera vinter-OS 20206. Nästa onsdag klubbar kommunstyrelsen beslutet att satsa tio miljoner på en fördjupad studie om Stockholms förutsättningar för att arrangera spelen.

– Även om vi inte får spelen kan det ge positiva effekter för Stockholm bara att vara med i leken, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till Dagens Nyheter.

Den förstudie som inleddes för ett halvår sedan är nu klar. Nu ska en fördjupad studie göras för 10 miljoner kronor som mer i detalj ska gå in på hur spelen skulle kunna genomföras, skriver tidningen.

De som kommer utforma denna studie är representanter från näringslivet, Sveriges olympiska kommitté, Sveriges paralympiska kommitté, intresseorganisationer och medsökande kommuner samt IOK.

Förutom centralt i Stockholm planeras OS-arenor även i Huddinge, Botkyrka och Solna. Dessutom planeras de alpina fartgrenarna avgöras i Åre och även Faluns hoppbackar nämns.

– I IOK:s nya regler finns önskemål om att befintliga arenor i stor utsträckning ska användas i stället för att man bygger nytt. Då kanske det inte är logiskt att ha just hoppbackarna i Stockholm, säger Wanngård till Dagens Nyheter.

Att färre länder söker OS eftersom det medför stora kostnader. Därför planerar IOK införa ett stöd på motsvarande 7,4 miljarder kronor till arrangören av OS 2026. Något som öppnar upp för Stockholm. 

– Jag ser stora evenemang som något som gynnar Stockholm som stad vad det gäller bland annat hotell, restaurangbesök och övernattningar och vinter-OS är ett av de största evenemangen som Stockholm skulle kunna arrangera, säger Wanngård till Dagens Nyheter.


Fakta: Vägen till en svensk ansökan om OS 2026

2016 (4 maj): Stockholms stad beslutar om att inleda en fördjupad studie om vinter-OS 2026. Slutrapport ska presenteras för politikerna i december 2016.

Årsskiftet 2016/2017: Stockholm och medsökande kommuner tar ställning och överlämnar OS-utredningen till regeringen.

2017
Januari: Regeringen skickar OS-utredningen på remiss.
Hösten: OS-ansökan prövas och är med som en post i budgetpropositionen.
September/oktober: Stockholms stad och övriga kommuner fattar beslut om att ansöka om att få arrangera vinter-OS 2026.
Den formella ansökan överlämnas till IOK, Internationella olympiska kommittén.

2019
Juli: IOK fattar beslutet om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.
Mindre ekonomisk risk

IOK har fördubblat bidraget till de städer som ska arrangera OS, från 440 till 880 i miljoner dollar, runt 7,4 miljarder kronor. Det gör att den ekonomiska risken för de arrangerande städerna minskar radikalt.

Källa: DN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".