Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor pengaskandal inom taekwondoförbundet

Publicerat lördag 21 maj 2016 kl 13.11
Foto: Dmitry Lovetsky/TT.
Arkivbild: Elin Johansson under en taekwondotävling (inget med artikeln att göra). Foto: TT

Svenska taekwondoförbundet går ut med uppgifter om grova brott av tidigare ledamöter. Bland annat ska stora summor ha tvättats och också använts för privat bruk. 

Det svenska taekwondoförbundet gick under fredagen ut med uppgifter om att sabotage ägt rum inom förbundet – ekonomiska oegentligheter som enligt förbundet bland annat ska handla om pengatvätt.

”Förbundet har tagit pengar från idrottslyftet (som är tänkt att gå till medlemmarna) och sedan bett föreningar att anordna fuskutbildningar. Dessa föreningar har sedan fått stora summor och återredovisat att de felaktigt haft en utbildning. Förbundet har sedan fakturerat föreningarna och på så vis fått in pengarna i den ’dagliga verksamheten’. Som tack för hjälpen har de enskilda föreningarna också fått fakturera för påhittade omkostnader”, skriver STF (Svenska Taekwondoförbundet).

Sju föreningar med föreningsledare ska vara inblandade i denna penningtvätt och alla ska enligt förbundet vara identifierade.

På förbundets hemsida redovisar man hur tidigare styrelseledamöter försökt radera bevis för handlingarna. Där kan man även läsa mer detaljerat om anklagelserna från förbundet.

”Åtminstone tre av de tidigare ledamöterna har gjort detta sabotage som skedde denna vecka, skriver förbundet angående de tidigare ledamöternas försök att göra sig av med bevisning.

”Aldrig varit med om större skandal”

– Jag tror aldrig att jag varit med om någon större skandal i svensk sporthistoria. Det är sådant man läser om utomlands, säger STF:s ordförande Jacob Asp till Sportbladet.

Kreditkort med en kreditgräns på 100 000 kr ska också ha använts för privata köp av fyra tidigare ledamöter och fram till årsmötet ska det finnas över 580 000 kr i oredovisade intäkter.

– Det här ska inte kunna ske i Sverige, men det har skett. Jag är helt tom. Vi visste ju att något hade skett, men något sådant här kunde jag aldrig tro. Det kommer att påverka vårt förbund, våra barn och ungdomar. Ekonomin är ju körd i botten, säger STF:s ordförande Jacob Asp till Sportbladet.

Det finns även stora summor utöver detta som har redovisats men som avser privata köp av teknik, godis och nöjen.

Tre personer ur den förra styrelsen och den förre generalsekreteraren är de som ska ligga bakom penningtvätten och de övriga brotten. En person sitter fortfarande kvar i styrelsen och vill inte avgå frivilligt enligt ordföranden Jacob Asp.

”Detta är ett axplock av det som framkommit och utredningen pågår. Juridiska, rättsliga och disciplinära åtgärder kommer självklart att följa”, skriver förbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".