Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärarfacket: ”Kan hålla med ministern”

Publicerat måndag 23 januari 2017 kl 11.23
Lärarfacket håller med om kritiken: "Lärarna pressade idag"
(3:10 min)
Åsa Fahlén
Åsa Fahlén. Foto: Anders Wiklund/TT

Lärarnas Riksförbund håller med idrottsministern Gabriel Wikström om att kvalitén på idrottslektionerna bör öka. Och säger att det är tveksamt om antalet idrottslärare räcker till för att öka antalet idrottslektioner.

Idrottsministern Gabriel Wikström (S) menar att kvalitén på idrottslektionerna är för låg för att öka antalet idrottslektioner. Lärarnas Riksförbund menar dock att det går att höja kvalitén och antalet lektionstimmar.

– Det ena behöver inte utesluta det andra. Vi är öppna för att utöka antalet timmar i idrott om man tar det ifrån det man idag kallar för "Elevens val". Men jag kan hålla med ministern om att det är viktigt att förstärka kvalitén. Det är väldigt många situationer att ta hand om som idrottslärare, där skulle man behöva en personalförstärkning, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén till Radiosporten.

Att det finns brister i kvalitén på idrottslektionerna idag kan Åsa Fahlén hålla med om.

– Det finns möjligheter att förbättra kvalitén, för lärarna är ganska pressade idag. Hade man fått bättre förutsättningar hade man kunnat höja kvalitén, säger hon.

Finns det tillräckligt med idrottslärare för att öka antalet idrottslektioner?

– Tveksamt, det är en enorm lärarbrist idag. Att vara idrottslärare är ett fantastiskt roligt och spännande jobb, men det handlar om förutsättningarna, säger Åsa Fahlén till Radiosporten.

Idrottsministern vill ha mer rörelse under skoldagen, inte bara på idrottslektionerna. Det är Åsa Fahlén positivt inställd till. Men för att förbättra ämnet Idrott och hälsa vill Lärarnas Riksförbund ha mer personal i skolan.

– Vi pratar ibland om lärarassistenter, som faktiskt ser till att det finns en trygg miljö runtomkring idrottslektioner, som i omklädningsrum, säger Åsa Fahlén.

Vad måste regeringen göra nu?

– De måste fortsätta satsa på lärarlönerna och de måste se till att arbetsvillkoren blir bättre.

Så här säger utbildningsministern Gustav Fridolins statssekreterare Helene Öberg i ett meddelande på Twitter:

vi är beredda att öka rörelse men inte inom ramen för ämnet idrott och hälsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".