Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska Spel tänker fortsätta sponsra idrotten på samma sätt

Publicerat fredag 31 mars kl 15.49
Lennart Käll: "Viktigt att ta fram idrottens värden"
(0:51 min)
Lennart Käll.
Lennart Käll. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Idrottsrörelsen ska inte drabbas av den nya spellagstiftningen som föreslås. Det säger Svenska Spel, som sponsrar föreningslivet med åtskilliga miljoner varje år. Men Svenska Ishockeyförbundet ser en viss osäkerhet.

I dag presenterades den stora spelutredningen som om den verkställs innebär att Svenska Spels spelmonopol i Sverige försvinner.

Svenska Spel har under lång tid sponsrat den svenska idrottsrörelsen, men den nya spelutredningen kommer inte påverka framtida sponsring.

– Så länge vi har de gemensamma partnerskapen som vi har med idrotten och vi känner att det tillför värden för oss båda, säger Svenska Spels vd Lennart Käll.

Svenska Spel har idag sponsoravtal inom fotboll, ishockey, handboll, innebandy och bandy. Enligt Lennart Käll är det viktigt att framtida sponsring från alla spelbolag kretsar kring fler sporter och inte bara de stora ligorna.

– Det finns risk att de mindre klubbarna kan få det svårare. Vi såg i Danmark att det är egentligen bara är Danmark som är vinnare i den regleringen som varit där. Det är viktigt för idrotten att kunna ta fram de värden som finns inom idrotten och saluföra dem och sälja dem, säger Käll.

Spelutredningen föreslår att Svenska Spel delas upp i två separata bolag, ett för de spel som öppnas upp för konkurrens där andra spelbolag kan söka licens för att bedriva verksamhet. Det andra bolaget inom Svenska Spel skulle blir mer likt det som är i dag.

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt säger i ett pressmeddelande att det känns oklart vad denna uppdelning kommer leda till.

– Det vållar naturligtvis en hel del oro. Hur detta i sådana fall påverkar vårt sponsringssamarbete vet vi inte idag. Partnerskapet med Svenska Spel har betytt väldigt mycket för Svenska Ishockeyförbundet under många år, det vi helst vill är givetvis att fortsätta det. Men även om det är vår önskan måste vi också förbereda oss på andra scenarion, säger Tommy Boustedt.

Även om Svenska Spel räknar med att kunna sponsra idrotten lika mycket trots ökade konkurrensen så är Svenska Ishockeyförbundet likt Svenska Fotbollförbundet, beredda att äga spelverksamhet för att kompensera eventuella intäktsbortfall, som kan uppstå i samband med att spelmarknaden omregleras.

– Det är en möjlighet som vi måste överväga och hålla öppen i det osäkra läge vi befinner oss i, säger Tommy Boustedt.

Den nya spellagstiftningen är tänkt att gälla från januari 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".