Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer SOK-kritik - men också 2018-glöd

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 22.36
Stefan Lindeberg i centrum.

Applåder för SOK:s roll inför alla framgångar i Turin. Men också kritik mot Stefan Lindebergs dubbla roller och dimmiga sponsringsregler. Det var huvudintrycken under SOK:s årsmöte på torsdagskvällen.

De kritiska åsikterna från framför allt skidsportens och friidrottens förbundsordföranden var inte nya i sak, men de framfördes på ett mer fördjupat vis, och i idrottens eget mötesforum.

Nytt är däremot att det manifesterades ny glöd för ett vinter-OS i Sverige, den här gången 2018. Alla de 34 samlade förbunden markerade att viljan finns. SOK:s styrelse fick i uppdrag att leda arbetet mot, förhoppningsvis, en ny kampanj.

Även idrottsminister Bosse Ringholm fanns på plats och uppmuntrade idrotten till att ta nya krafttag och initiativ.

– Redan förra sommaren, när vi då konstaterade att det inte fanns förutsättningar att söka OS 2014, sade vi att vi håller dörren öppen för 2018. Vi har insett att det är ett mycket större grepp som behöver tas. Regeringen är redo för en ny diskussion med idrotten, sade Ringholm till Radiosporten.

Men en förutsättning för en bred, svensk SOK-ledd satsning mot vinter-OS 2018 är att inte Europa tilldelas OS 2014. I det avseendet sätts hoppet till att dessa spel hamnar i Pyeongchang i Sydkorea – och inte i t.ex. Sofia, Salzburg eller spanska Jaca, som också kandiderar.

I Turin i februari fick Sverige uppleva sitt bästa vinter-OS hittills, med de sju gulden och ytterligare sju medaljer. SOK:s årsmöte inleddes med en färgstark bildkavalkad på alla de svenska medaljögonblicken.

Och de applåder som följde därefter, av de samlade ledarna för 34 olympiska idrottsförbund, var indirekt en varm passning till SOK för deras långvariga bidrag till att förbundens storstjärnor blev så framgångsrika.

Men SOK gillas betydligt mer av de små förbunden än av de stora. Det var stor skillnad i innehåll i de anföranden som hölls av stora och på årsmötet kritiska förbund som friidrott och skidor, i jämförelse med t.ex. kanot och fäktning.

Ny i SOK:s styrelse är Malin Eggertz-Forsmark, ordförande för gymnastikförbundet, som på årsmötet formellt ersatte den avhoppade Carl-Erik Stålberg.

Denne ordförande i Svenska Skidförbundet tog tillfället i akt att på ett mer fördjupat sätt motivera sitt avhopp från styrelsen.

– Vi måste klargöra: Vem ska göra vad? Vems ansvar är det om det går bra eller dåligt? Vi gör själva stora elitsatsningar inom skidsporten. Varför ska vi slåss på samma gemensamma sponsormarknad? Och vi kan inte säga att relationen mellan RF och SOK är problemfri, sade Stålberg.

– SOK är felaktigt organiserat. Styrelsens ordförande skall ange körriktning och fortlöpande kontrollera och utvärdera tjänstemännens arbete. Nu är ordförande Stefan Lindeberg också operativ verksamhetschef. Enligt svensk aktiebolagslag är detta förbjudet, sade Stålberg.

– Vi har en liten, slimmad organisation. Och så sent som ifjol fick jag nytt förtroende av SOK:s årsmöte att jobba vidare i den här formen, säger Stefan Lindeberg till Radiosporten.

Friidrottsförbundets ordförande Yngve Andersson riktade främst in sig på brister som han hittat i SOK:s finanser.

– 2005 är det sämsta året på länge om vi ser till sponsorintäkter för SOK. Och på tre år har det egna kapitalet minskat med 20 milj kr. De flesta förbunden har fått en dramatisk sänkning av SOK-stödet, sade Yngve Andersson.

– Visst, många av våra sponsorsavtal sträckte sig bara fram till Aten-OS 2004. Men nu jobbar vi hårt med en mängd nya kontrakt, och vi återtar terräng just nu, svarade Stefan Lindeberg.

– Att det egna kapitalet minskat är helt planerat. Det beror på att vi öste ut ett stort stöd till de aktiva framför allt under 2003, inför Aten, men också på vintersidan inför Turin, sade Lindeberg.

Representater från flera mindre förbund steg fram och gav SOK och dess ordförande starkt stöd.

– Varje vecka av gräl är en förlorad vecka för fäktförbundet och svensk idrott, sade fäktförbundets ordförande Lars Liljegren.

På plats i möteslokalen i centrala Stockholm fanns även en lång rad av Sveriges medaljörer i Turin-OS, bl.a. Thobias Fredriksson, Lina Andersson, Anja Pärson, flera från det vinnande curlinglaget och så gott som hela damlandslaget i ishockey. De radade upp sig på scenen och fick både nya utmärkelser och applåder.

Carl Gustaf Anderbergs stipendium gick till Härnösands Curlingklubb, för deras ”föredömliga föreningsarbete”. Klubbens representant berättade om bl.a. minnet av 3 000 Härnösands-bor som i 15 minusgrader var samlade på stadens torg och hyllade lag Anette Norberg efter deras hemkomst från Turin.

Längdhoppslöftet Michel Tornéus från IFK Tumba belönades med ett träningsstipendium från Stockholm 2004-fonden som Lars Liljegren delade ut. Efter Stockholms OS-kampanj fanns pengar kvar som nu årligen används på bl.a. detta sätt.

På årsmötet hölls också en parentation, en tyst minut, för den i mars avlidne snowboardåkaren Jonatan Johansson. Denne kämpade sig under förvintern in i Sveriges OS-trupp, deltog i Turin och hade siktet ställt på bättre insatser i framtiden. Johansson omkom efter OS under ett träningspass i Lake Placid, USA.

Bengt Skött

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".