Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt satsning på svensk idrott

Publicerat måndag 16 oktober 2006 kl 15.59
RF-basen nöjd med anslagen.

Den nya borgerliga regeringen utlovar fortsatt satsning på svensk idrott och de tidigare anslagen ligger fast plus att ytterligare pengar tillförs.

Det statliga bidraget till svensk idrott på cirka en halv miljard kronor de närmaste åren ligger kvar.

Förutom det så föreslår också regeringen Reinfeldt att idrotten får ett ytterligare en halv miljard kronor under nästa år.

Det är pengar som kommer från vinster inom Svenska Spel och extrapengarna glädjer förstås Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson.

Men hon tror inte att den nya regeringen satsar så mycket mer än vad den gamla skulle ha gjort.

– Det var det som var så positivt under valrörelsen, att båda blocken utlovade satningar på idrotten och att de skulle ligga i den här storleksordningen, säger Karin Mattsson.

Den förra regeringen hade också en extra satsning på Svensk Idrott. Det kallades ”Handslaget” och låg det senaste år något lägre än vad det nya gör.

Det var också pengar som kom från Svenska Spels vinster och de skulle framförallt gå till ungdomsarbetet och till kampen för ökad integration inom idrotten.

Men i dagens budgetförslag från den nya regeringen finns ingen direkt anvisning vad de nya pengarna ska pengarna ska användas till. 

Karin Mattsson tolkar det som att den nya regeringen vill ge idrotten lite friare tyglar.

RF:s ordförande hoppas nu också att stödet kommer återkomma under hela mandatperioden, vilket då skulle ge idrotten sammanlagt 2 miljarder kronor under en fyraårsperiod.

I budgeten skriver också regeringen att en viss del av det statliga bidraget ska gå till Sveriges olympiska Kommittes (SOK) satsningar på de aktiva inför olympiska spel och på det särskilda talangprogrammet.

Regeringskansliet bekräftar dessutom för Radiosporten att justitieminister Beatrice Ask tills vidare tar över ansvaret för idrottsfrågorna i regeringen.

Kulturministerposten, som även omfattar idrott och media, är vakant sedan Cecilia Stegö Chilò avgick på måndagsförmiddagen.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".