Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konflikt inom kampsporten i Sverige

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 12.57
Ny delegation avgör lämplighet.

Sammansättningen av den nya kampsports-delegationen, som ska avgöra bland annat proffsboxningens öde i Sverige, blir en rättslig fråga.

Två av de berörda förbunden anser att den idrottsligt sakunniga i delegationen inte har tillräckliga kunskaper om kampsport.

Utnämningen av kampsportsdelegationen har således överklagats och frågan ska därmed avgöras av länsrätten.

Kampsportsdelegationen ska, enligt den nya kampsportslagen som trädde i kraft 1 september, avgöra vilka sporter som innehåller slag mot huvudet som ska få arrangeras i Sverige.

Det handlar bland annat om omdiskuterade sporter som K1 och proffsboxning och delegationen utses av länsstyrelsen i Örebro.

Enligt regeringens formuleringar kring den nya kampsportslagen ska delegationen, förutom en jurist och en läkare, också innehålla en idrottslig representant med sakkunskap om kampsporterna.

Men länsstyrelsen har nu utsett vice ordföranden i Innebandyförbundet, Helen Wiklund Wårell, som ordinarie idrottsligt sakkunnig i delegationen.

Hon blev nominerad av Riksidrottsförbundet och är visserligen medlem av Riksidrottsstyrelsen men har alltså ingen egen erfarenhet alls av kampsport.

Till sin hjälp har hon en ersättare, George Stankovic, som varit verksam inom taekwondo och budo och anses ha goda kunskaper om kampsport.

Men två av kampsportförbunden och ytterligare ett 90-tal privatpersoner har nu överklagat utnämningen.

De anser att det är den ordinarie ledamoten som måste ha sakkunskapen eftersom det är den som har reell möjlighet att påverka besluten.

– Vi anser att Helen Wiklund Wårell inte har erforderliga kunskaper om kampsporternas regelverk, säger Britt Solberg, ordförande i Budo- och Kampsportförbundet.

Länstyrelsen i Örebro som satt samman delegationen försvarar sig med att man bara följt de nomineringar som riksidrottsförbundet lämnade in. Och dess ordförande Karin Mattsson försvarar utnämningen.

- Helen är en jätteduktig person och kommer använda all den kompetens som finns i kampsportsfrågor hos ersättaren.

Länsrätten i Örebro ska nu avgöra om utnämningen var riktig eller inte.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".