Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Är Stockholmare monster i trafiken?

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 07.12
Hur är Stockholmsbilisten
(6:16 min)
Kaos i trafiken i Stockholm. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

När man som Stockholmare och daglig trafikant i och kring stan pratar med folk utifrån andra delar av landet, så träffar man inte alltför sällan på uppfattningen att Stockholmstrafiken är rena vilda västern. Att vi är egoistiska, aggressiva och hänsynslösa mot varandra. Vissa säger att de drar sig för att köra i Stockholm, andra att de t.o.m. inte törs köra i stan. Jag känner inte igen mig i den bilden av Stockholmstrafiken. Så illa är det väl ändå inte?

Upp emot en halv miljon bilar passerar genom Stockholms innerstad ett genomsnittligt vardagsdygn, (enligt statistik från Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor). Och närmare två miljoner resor med bil sker i snitt inom Stockholms län (Trafikkontoret).

Detta i en stad på öar, anlagd på medeltiden, sammanbunden av broar och tunnlar. Och i takt med att befolkningen ökar blir fordonen som ska samsas om utrymmet på vägar och gator allt fler. Det är trångt,  vilket ställer krav oss trafikanters förmåga att samarbeta och samverka i trafiken. Tempot är antingen högt – eller så står det mer eller mindre still. Under morgnar och eftermiddagar får man oftast finna sig i att hamna i kö. Självklart frestar det på humöret när man efter en lång arbetsdag bara vill hem, och så står allt still.

En som arbetar ute i trafiken och objektivt kan betrakta oss trafikanter är Lennart Herlitz, som kör vägassistansbil. Hans jobb är att på allehanda sätt vara problemlösare i trafiken. Det kan t.ex. röra sig om att skydda och varna vid olyckor, eller hjälpligt få igång fordon som fått stopp på olämpliga platser i rusningstrafik. Jag pratade lite med honom om hur vi Stockholmsbilister sköter oss.

Lennart menar att Stockholmsbilisten i gemen överlag är mestadels är skötsam och bra på att visa hänsyn till medtrafikanterna. Dock tenderar vi att köra lite väl fort samtidigt som vi är dåliga på att hålla avstånden i tät trafik. Och då är olyckan lätt framme. Det behöver inte vara allvarliga olyckor, men i tät trafik får små händelser stora konsekvenser.

På min fråga om det är farligt att vistas i Stockholmstrafiken svarar han att; visst riskfaktorerna är fler i så pass tät trafik jämfört med ute på landsbygden. Men, det finns ingen anledning att tveka inför att köra bil i Stockholm. Lennarts råd till den som är ovan att köra i Stockholm och ska ta sig genom stan är: Ta tid på dig. Håll avstånden och hastigheten så får du mer tid på dig att planera din körning. Då hinner du också med att läsa de skyltar som hjälper dig på rätt väg.

Utöver Lennarts råd så vill jag själv lägga till några tips för praktisk överlevnad i Stockholmstrafiken: Bli inte förbannad om någon trafikant beter sig illa. Skaka på huvudet och låt det bara rinna av. En arg bilist är inte någon bra bilist. Se upp för cyklister. De dyker upp överallt från ingenstans när som helst, och för åtminstone hälften av dem gäller inga trafikregler. Under fredag- och lördagkvällar är de dessutom osårbara… Slutligen; var hygglig och generös mot dina medtrafikanter. Det smittar av sig. Välkommen till Stockholm!

Björn Tannberg
bjorn.tannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".