Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Guldförsäljare lurar utmed vägarna

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 13.39
-Man måste göra en rimlig bedömning, säger Tommy Nyman på Hallandspolisen. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.

Den senaste tiden har Trafikredaktionen på Sveriges Radio fått ta emot flera samtal från bilister som fått göra kraftiga inbromsningar då de upptäckt stillastående bilar samt personer inte bara på vägrenen, utan även på körbanan. Flera bilister har då stannat då de befarat att en olycka skett och att hjälp behövts, men det har visat sig att de här personerna har velat sälja guld.

Tommy Nyman, informatör hos polisen i Halland berättar att de är väl medvetna om problemet. Från den 15-24 juni i år fick polisen ta emot tiotalet samtal från i stort sett hela länet av bilister som blivit stoppade av guldförsäljare. Presumtiva kunder söks upp på bensinmackar och även ute på vägarna, i många fall även på motorvägarna. I två av fallen fick polisen tag i försäljarna och kunde då bötfälla dessa för att de stannat utan befogad anledning på motorväg, en bot som i dagsläget ligger på 1200 kronor. Han menar att det dessutom finns skäl att tro att det rör sig om bedrägeri, att smyckena inte är av äkta vara som det påstås.

– Priserna är oftast låga, säger han. Men man kan väl ha som måttstock att får man ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant, ja, då är det oftast det.

Olika former av bedrägerier på vägarna har funnits länge. Metoderna har enligt Tommy Nyman förändrats över tid. För några år sedan var vanligare att de här personerna låtsades att de fått haveri vid vägrenen. När då hjälpsamma personer stannade sa de först att de fått bensinstopp för att sedan fråga ifall de fick sälja sina smycken för att på så sätt få pengar till bensinen.

– Idag är de mera rakt på, säger han. Fenomenet är utbrett över hela landet.  I vissa fall uppges försäljarna vara ganska aggressiva i sina försök att sälja.

Tommy Nyman menar att det finns en annan baksida av det här och det är att allmänheten kanske inte längre vågar stanna alls när de ser någon stå och vinka vid vägrenen. Någon som kanske verkligen behöver hjälp.

– Hurdana är vi då, funderar han. Det är viktigt att vi inte skrämmer upp folk i onödan. De allra flesta är ju ärliga. Man måste som bilist göra en rimlig bedömning av situationen och vågar man inte stanna så är rådet att ringa polisen.

Oftast hinner dock inte polisen ut till platsen eftersom de här försäljarna är snabba att förflytta sig, men har polisen då fått en bra beskrivning av personerna och på eventuell bil har de större chans att ta fast dem vid ett senare tillfälle.

– Vi vill inte att det här ska förekomma på vägarna, avslutar Tommy Nyman. Det här skapar i många fall farliga inbromsningar vilket kan leda till trafikolyckor. Dessutom är det ett brott i botten då vi misstänker att de försöker lura folk, och det vill vi förhindra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".