Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 51: TV Finland till hela Mälardalen i mars

Julkaistu söndag 24 december 2006 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
Regeringsbeslut ger TV Finland till hela Mälardalen. SR Sisuradio fortsätter i DAB. Läroboksförfattare önskar bättre ramar. Skolböckerna minoritetsbild chockar ambassadören. Utlandsfinländarnas medel åter i budgeten.

TV Finland till hela Mälardalen

Från och med i mars kommer man att kunna se den finska samlingskanalen TV Finland i hela Mälardalen, när kanalen sänds, förutom via den nuvarande Nacka-sändaren, också på Uppsala- och Västerås-sändarna. Det här beslöt regeringen om i torsdags. Förändringen gäller dock bara dem som tar emot program med vanlig antenn. De som bor i höghus är fortfarande beroende av sin kabel-tv-leverantörs utbud. Regeringens tilldelar också Sverigefinska riksförbundet SFRF en större roll, då förbundet får ett digitalt sändningstillstånd för 2007. För SFRF:s del betyder beslutet att förbundet tilldelas hälften av det anslag på 20 miljoner kronor som tidigare gått till ComHem för kanalens distribution. Förbundet får sedan efter sin bästa förmåga förhandla fram ett avtal som ger så många som möjligt tillgång till TV Finland. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger till SR Sisuradio att staten inte kan politiskt styra vilka kanaler kabel-tv-bolagen tar in i sitt utbud men hoppas att det här beslutet tas emot positivt av de boende i Mälardalen.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark och Niki Bergman)

--

SR Sisuradio fortsätter i DAB

SR Sisuradios sändningar kommer att fortsätta i DAB-nätet tills regeringen beslutar om den nya sändningstekniken. Regeringen beslöt i torsdags förlänga Sveriges Radios sändningstillstånd för både de analoga och digitala sändningarna. SR Sisuradio är den enda radiokanalen i Sverige med regeringens uppdrag och permanent tillstånd att sända i DAB. Radio- och tv-verket har fått i uppdrag att följa utvecklingen för den digitala tekniken och förbereda ett beslut om kommande digital teknik. Utredningen ska bli klar under 2008.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Läroboksförfattare önskar bättre ramar

Flera läroboksförfattare önskar klarare riktlinjer för vad läroböckerna ska innehålla, eller bättre uppföljning och granskning av litteraturen i efterhand. Sedan staten avvecklade läroboksgranskningen på 90-talet har ansvaret för böckernas innehåll fallit på deras författare. Läroplanen är ett rättesnöre för vad läroböckerna ska innehålla, men ofta är det författarens egna val och prioriteringar som styr, säger en av författarna som SR Sisuradio intervjuat, Kaj Hildingson.

Skolverket har på regeringens uppdrag granskat 24 skolböcker som används i grundskolans senare del och gymnasiets A-kurs (i ämnena historia, religion, biologi och samhällskunskap. Skolverket har undersökt hur kön, sexuell läggning, religion, funktionshinder och etnicitet behandlas i böckerna.) Bland annat konstaterar Skolverket i sin slutrapport att många av de nationella minoriteterna beskrivs stereotypt och onyanserat i böckerna och att vissa inte nämns alls i någon av böckerna.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Skolböckerna minoritetsbild chockar ambassadören

Den bild av de nationella minoriteterna som ges i svenska skolböcker behöver snabbt revideras, anser Sveriges ambassadör i Finland, Eva Walder-Brundin. Hon är chockad över de nya rapporterna om att sverigefinländarna i skolböcker framställs i negativ dager eller glöms bort helt. Ambassadören anser att både läroboksförfattarna och lärarna måste ta tag i frågan. Hon hoppas också att de sverigefinska organisationerna fortsätter att ta upp frågan.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Utlandsfinländarnas medel åter i budgeten

Utlandsfinländarorganisationerna kommer att få stöd från finska staten i nästa års budget. Den finska regeringen beslöt i tisdags att återbörda stödmedlen i budgetpropositionen. Kulturminister Tanja Saarela har tidigare velat skära ner stöden radikalt. Sparåtgärderna hade varit kännbara även för Sverigefinska riksförbundet SFRF. Efter påtryckningar och livlig debatt under hösten har minister Tanja Saarela dock lovat att åtminstone medlen för utlandsfinländarparlamentet och Finlands-Samfundet (Suomi-seura) kvarstår som tidigare.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".