Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 52: "SR tar ansvar för minoritetssändningar"

Julkaistu söndag 31 december 2006 kl 15.02

Ämnen den här veckan:
Sverigefinska riksförbundet redo att slåss för TV Finland. Brunnberg: ”SR Sisuradios sändningstillstånd en formalitet - sändningarna fortsätter”. Bakslag för återflyttare i skattetvist. Ny språkkommissionär efter årsskiftet.

SFRF redo att slåss för TV Finland

Sverigefinska riksförbundet SFRF satsar nu på sin nya uppgift som förvaltare av det digitala sändningstillståndet för samlingskanalen TV Finland. Förbundssekreteraren Jarmo Pitkänen säger att regeringens beslut om att utöka sändningsområdet för TV Finland till hela Mälardalen är ett steg i rätt riktning, även om man hade kunnat hoppas på ännu mer.

Från och med mars sänds TV Finland förutom på Nackasändaren även via sändarna i Västerås och Uppsala. SFRF ska nu förhandla fram överenskommelser med upphovsrättsorganisationer och kabel-tv-bolag som ger så många som möjligt i Mälardalen tillgång till kanalen. Målet är att TV Finland hör till kabel-tv-leverantörernas basutbud även utanför Stockholm, säger förbundssekreterare Jarmo Pitkänen till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

”Sisuradios lyssnare behöver inte vara oroliga”

SR Sisuradios sändningar kommer att fortsätta i sin nuvarande form också i den digitala DAB-radion, trots att kanalen inte nämns specifikt i det digitala sändningstillståndet som Sveriges radio fick av regeringen i förra veckan, lovar Kerstin Brunnberg, senior advisor i publicistiska frågor vid Sveriges radio. De nuvarande kanalerna ska fortsätta tills regeringen beslutar om vilken sändningsteknik man ska satsa på i framtiden. Kerstin Brunnberg säger att det sändningstillstånd som SR Sisuradio haft är främst en formalitet idag eftersom Sveriges radio tar sitt ansvar för minoriteterna på allvar.

SR Sisuradio är den enda av Sveriges radios digitala kanaler som har ett eget sändningstillstånd utfärdat av regeringen.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Bakslag för återflyttare i skattetvist

Finland kommer inte att lätta på skattetrycket för återflyttare till Finland. Det står klart sedan högsta förvaltningsdomstolen i Finland avslagit ett klagomål från en återflyttare om de sjukförsäkringsavgifter som Finland kräver. Enligt högsta förvaltningsdomstolen får skatteverket i Finland beakta även pensioner från Sverige när avgifterna sätts. EG-domstolen har tidigare varit på en annan linje och sagt att de svenska inkomsterna inte räknas in. Enligt EG-beslutet måste dock återflyttaren själv bevisa att avgifterna redan betalts i ett annat land. Högsta förvaltningsdomstolen godkände inte de utdrag ur svensk lagstiftning som återflyttaren skickat in som bevis.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Ny språkkommissionär efter årsskiftet

Den nya språkkommissionären som börjar sitt arbete efter nyår kommer att stärka minoritetsspråkens ställning i EU, tror finlandssvenska europarlamentarikern Henrik Lax. Efter årsskiftet tillträder en helt ny EU-kommisionär, rumänske Leonard Orbad, vars ansvarsområde blir språkmångfalden i Europa. Han ska bland annat bevaka minoritetsspråken ställning och främja språkstudier i Europa.

Europeiska unionen får i början av 2007 tre nya officiella språk. Förutom de nya medlemsländernas språk bulgariska och rumänska blir också Irlands ursprungsspråk iriska ett officiellt språk.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".