Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 1: Svinalängorna mest såld i Sverige

Julkaistu söndag 7 januari 2007 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
Regeringen undersöker kommunernas minoritetsarbete. Leissner ska leda romska delegationen. Yles Radio Finland tystnade på radiovågorna. Svinalängorna mest såld i Sverige.

Regeringen undersöker kommunernas minoritetsarbete

Regeringen ska kartlägga hur kommunerna förverkligar sin minoritetspolitik. Därför har regeringen skickat en enkät till alla Sveriges kommuner om vilka nationella minoriteter som finns representerade i kommunen och vad kommunen gör för minoriteterna och deras språk. Regeringen vill genom enkäten få ett nytt helhetsgrepp om minoritetspolitiken, berättar Bilge Tekin Befrits, departementssekreteraren som ansvarar för enkäten.

I följebrevet till enkäten konstateras att kommunerna är centrala när det gäller att genomföra minoritetspolitiken. Följebrevet berättar också vad Sverige förbundit sig till genom att underteckna Europarådets två minoritetsöverenskommelser samt att Europarådet flera gånger klandrat Sverige för att överenskommelserna inte förverkligas på kommunal nivå. Hittills har ungefär hundra kommuner lämnat svar på enkäten.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Leissner ska leda romska delegationen

Folkpartiets tidigare ordförande Maria Leissner har förordats till ordförande för den nya delegationen för romska frågor. Regeringen skriver på sin hemsida att delegationen för romska frågor har regeringens uppdrag att, med utgångspunkt i Sveriges internationella åtaganden om att skydda och främja de mänskliga rättigheterna, vara nationellt pådrivande i arbetet med att förbättra romers situation i det svenska samhället. Maria Leissner själv vill att delegationens treåriga uppdrag ska leda till att minoritetspolitiken genomförs i praktiken samt att skolornas uppgift om att undervisa om de nationella minoriteterna efterlevs.

Beslutet att inte låta romerna själva bestämma vilka som ska sitta i delegationen upprör Sveriges romer. Organisationen Roma Internationals pressansvarige Dimitri Florin undrar bland annat i en intervju för SR Sisuradio om makthavarna har behov av att kontrollera minoriteterna. Nyutnämnda ordföranden Maria Leissner säger att delegationens uppgift inte är att representera romerna, utan snarare att fungera som en utredning vars uppgift är att hitta lösningar för att förbättra romernas situation i Sverige.

Den förra socialdemokratiska regeringen bestämde sig överraskande att tillsätta en delegation för romska frågor bara ett par dagar före valet i höstas. De övriga medlemmarna i delegationen förväntas tillsättas inom ett par veckor.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Yles Radio Finland tystnade på radiovågorna

Yles Radio Finland som också hörts i Sverige tystnade vid årsskiftet enligt planerna. Trots att beslutet att lägga ner sändningarna på kort- och mellanvågor varit ett faktum en längre tid, kom tystnaden i etern ändå som en överraskning för många lyssnare i Sverige. Nu kan man lyssna på Yles radiosändningar utomlands endast via internet och satellit, berättar Yles programdirektör Heikki Peltonen. Orsaken till nedläggningen av de analoga sändningarna är sparåtgärder.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

Svinalängorna mest såld i Sverige

Sverigefinska Susanna Alakoskis debutroman Svinalängorna leder statistiken för Sveriges mest sålda bok. Boken som utkom i mars har inte varit topp20-listan tidigare, men i december knep Svinalängorna plötsligt förstaplatsen, visar försäljningssiffror från Sveriges 300 största bokhandlare. Susanna Alakoski fick August-priset för Svinalängorna i början av december. Boken utkommer i pocket i mitten på januari.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".