Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 2: Elektronisk flyttanmälan inom Norden

Julkaistu söndag 14 januari 2007 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
Namninsamling för rätten till det egna språket. ”Privata sponsorer kan stöda minoritetskultur”. Presstödet till minoritetstidningar oförändrat. Minoritetspolitik hjärtefråga för LUF-ordförande. Lättare att flytta inom Norden. Mulari stadskonstnär i Eskilstuna.

Namninsamling för rätten till det egna språket

De finländska organisationerna i Borås har startat en kampanj där man vädjar för rätten till det egna språket. Kampanjens krav är att att de språkliga minoritetsrättigheterna som finns i det finskspråkiga förvaltningsområdet i fem kommuner i norr ska gälla i hela landet. Kampanjen riktar sig till statsmakten och genomförs genom en namninsamling. På många håll i landet är kampanjen ännu i startgroparna, men från andra håll väller fyllda listor in. Tidningen Ruotsin suomalainen har deltagit i kampanjen genom att publicera listor i tidningen.
(SR Sisuradio/Raili Turunen)

--

”Privata sponsorer kan stöda minoritetskultur”

Folkpartiets Cecilia Wikström, vice ordförande i riksdagens kulturutskott är kritisk till det nuvarande stödsystemet för minoritetskultur där alla pengar delas ut via kulturrådet. Hon hoppas att minoriteternas kulturverksamhet kan stödas genom privata sponsorer. Hon anser att mångfald bland stödgivarna kan gynna alla parter som komplement till statsstödet.

Även kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har tidigare uttryckt sitt stöd för tanken om privat sponsring av kultur. Wikströms vänsterpartistiska kollega i kulturutskottet, ordföranden Siv Holma är dock skeptisk till tanken om sponsring och säger att minoriteternas ekonomiska status är väldigt olika.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Presstödet till minoritetstidningar oförändrat

Statens kulturråd har beviljat de svrigefinska och tornedalsfinska kulturtidningarna sitt årliga presstöd. Sverigefinska kulturtidskriften Liekki och tornedalingarnas Met Aviisi får både 75 000 kronor såsom tidigare år. Tidningen Yks’Kaks i Mälardalen får 50 000 kronor.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Minoritetspolitik hjärtefråga för LUF-ordförande

Nya ordföranden för liberala ungdomsförbundet LUF, Frida Johansson Metso, lovar att lyfta fram de nationella minoriteternas frågor i partiet. Metso som själv har rötter i Finland anser att framför allt den finskspråkiga åldringsvården i Sverige måste utvecklas. Behovet av finskspråkig äldrevård har hon egen erfarenhet av. Metso anser att mycket finns att förbättra i Sveriges minoritetspolitik och vill gärna att LUF driver minoritetsfrågorna framåt.

22-åriga Metso valdes till ordförande för LUF i december. Hon studerar till psykolog i Uppsala.
(SR Sisuradio/Johanna Dickson)

--

Lättare att flytta inom Norden

Från och med årsskiftet har de nordiska myndigheterna börjat byta flyttinformation digitalt, vilket betyder att det gamla flyttbeviset på papper gått i graven. Det gör det också snabbare att få ett nytt personnummer. Nu kan man bara anmäla sig hos registreringsmyndigheterna i det nya bostadslandet med giltigt personbevis så flyttas informationen elektroniskt mellan länderna. I Sverige är det skattemyndigheten som ger ut nya personnummer. Där gäller finskt pass som personbevis. Men i Finland duger inte de officiella svenska id-korten som till exempel fackförbunden ger ut.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Mulari stadskonstnär i Eskilstuna

Sverigefinska konstnären Niklas Mulari har utnämnts till 2007 års stadskonstnär i Eskilstuna. Under året ska har berika Eskilstunas kulturliv med årets andra stadskonstnär Jannine Rivel. Båda konstnärerna får lön av staden för arbetet i sex månader.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".