Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 26: 1809 nystart för svensk-finskt samarbete

Julkaistu söndag 1 juli 2007 kl 20.00

Ämnen den här veckan: Märkesåret 1809 för Finlands och Sveriges separation väntas bli en nytändning för svensk-finskt samarbete. Språklagsutredaren anser att de nationella minoriteterna bör inkluderas i Sveriges nya språklag. I folkhemssverige var det tabu att prata om svenska språkets ställning som det dominerande språket, visar en ny avhandling.

Märkesåret 2009 - en nytändning för svensk- finskt samarbete

Märkesåret för separationen mellan Sverige och Finland 1809 koncentreras på ländernas samarbete inom kultur och näringsliv samt forskning. Sverigefinnarnas har en central roll i arrangemanget, säger den verkställande kommitténs ordförande, Stockholms läns landshövding Per Unckel. Även skolungdomars kännedom om ländernas gemensam historia ska ökas.

---

Minoriteterna bör inkluderas i den nya språklagen

De nationella minoriteternas ställning bör regleras i den nya språklagen. Det anser utredaren, fd regeringsrådet Bengt Åke Nilsson, som förebreder ett lagförslag, där svenska språkets ställning slås fast.

- Det är naturligt att även minoritetsspråken tas med då de redan har en officiell ställning i Sverige, anser Nilsson.

----

Tabu att prata om svenskans ställning
i folkhemssverige

I folkhemssverige ville man inte befästa svenska språkets ställning som huvudspråk i landet, även om svenskan i praktiken var det dominerande och samhällsbärande språket. Det slås fast i en ny avhandling om svenska språkdebatter. I socialdemokraternas Sverige var det rent av tabu att prata om hierarkier mellan språk, hävdar Tommaso Milani som skrivit avhandlingen. Först EU-inträdet väckte debatten om behovet av att lagstifta svenskan som landets officiella språk, visar Milanis avhandling.

Redaktör: Kaisa Vuonokari

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".