Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisunyheter på svenska vecka 43

Julkaistu söndag 28 oktober 2007 kl 12.48

Ämnen den här veckan:

  • Liberalerna segrare i Ålands lagtingsval
  • EU uppmanar Åland att upphöra med snusförsälning
  • Brist på sjöbefäl i Sverige
  • Skoaffär i Degerfors får böter för diskriminering
  • Emma Haapanen kandidat till lilla Augustpriset
  • Outokumpu utvidgar i Degerfors
  • Ny anbudstävling för Kvarken-trafiken
  • Kari Koljonen uppfinner fiskbensplockare
  • Finlands TV i Norrbotten

Liberalerna segrare i Ålands lagtingsval

Liberalerna klar segrare i lagtingsvalet på Åland. Med sina tre tilläggsmandat blir liberalerna största parti med sammanlagt tio mandat.Centern ökar kraftigt, från ett mandat till åtta. Socialdemokraterna är den stora förloraren i lagtingsvalet. Partiet tappar hälften av sina mandat, och kommer att ha bara tre ledamöter i det nya lagtinget. Valresultatet visar också att ålänningar inte stöder tanken på självständighet för landskapet. Ålands framtidsparti behöll dock sina två platser i lagtinget.

EU uppmanar Åland att upphöra med snusförsälning
EU-kommissionen påför Åland böter för att landskapet bryter mot bestämmelserna om snusförsäljning.  Åland tillåter snusförsäljning på de åländska rederiernas fartyg. Böter uppbärs retroaktivt från och med maj i fjol då EU:s nya bestämmelser trädde i kraft. Böterna uppgår i detta skede till två miljoner euro, en summa som växer för varje dag. Inom EU får snus säljas endast i Sverige. EU-kommissionär Olli Rehn uppmanar Ålands nya landskapsregering att förbjuda snusförsäljningen.

Brist på sjöbefäl i Sverige

I Sverige råder brist på brist sjöbefäl. Chalmers i Göteborg satsar på en ny typ av utbildning för att locka unga studenter till sjöfarts- och sjöteknikutbildningen. Högskolorna utbildar årligen 60 nya sjöbefäl vilket inte är tillräckligt eftersom många rederier på senaste tid bestämt sig för att segla under svensk flagg.

SR Sisuradio/Jukka Tuominen

En skoaffär i Degerfors får böter för diskriminering
En romsk kvinna vägrades inträde i affären då hon var klädd i traditionell romsk dräkt. Bötessumman är 30 000 kronor.

SR Sisuradio/LSL

Emma Haapanen kandidat till lilla Augustpriset

Emma Haapanen från Hägersten i Stockholm är en av kandidaterna till lilla August-priset.
Hennes skrift ”Lykantropi” tävlar med andra finalister. August-prisets vinnare presenteras den 3 december.

SR Sisuradio/MK

Outokumpu utvidgar sin produktion i Degerfors
För att öka stålproduktionen investerar företaget närmare 1,6 miljarder kronor. Målet är att öka produktionen med 80 000 ton.

SR Sisuradio/PM

Flera rederier visar intresse för Kvarken-trafiken
Vid Södra Finlands Länstyrelse pågår en anbudsprocess. Vasa stadsfullmäktige beviljade för en tid sedan ett lån på 13 miljoner kronor till RT-line som driver trafiken. Beslutet har överklagats och nu väntas en anbudsprocess lösa transportkrisen för denna gång.

Kari Koljonen uppfinner fiskbensplockare.
Företagaren och uppfinnaren Kari Koljonen från Uppsala har utvecklat en ny typ av fiskbensplockare för fiskindustrin. Idag finns i bruk en maskin som drivs för handkraft. Koljonens uppfinning är en automatiserad maskin som på rekordtid plockar fiskbenen ur filéerna.

SR Sisuradio/Leena Häyrynen

Finlands TV i Norrbotten

Invånarna i Norrbotten kan efter digitaliseringen inte se Finlands TV. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Sinikka Bohlin har lämnat en skriftlig fråga i ärendet till den svenska regeringen. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth svarar att Sveriges regering inte kan påverka saken. Mellan länderna finns en överenskommelse och den berör endast de finska TV- sändningarna i Mälardalen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".