Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 51: Fjärrlån från Finlandsinstitutets bibliotek

Julkaistu söndag 23 december 2007 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
Uppsala kommun beklagar. Nytt id-kort för utländska medborgare. Asko ger upp i Ikea-land. Fjärrlån från Finlandsinstitutets bibliotek.

Uppsala kommun beklagar

Uppsala kommuns beslut om språkanvändning på Uppsala kommuns socialtjänst har skapat uppmärksamhet och upprörda känslor även i Finland. Kommunen ska nu svara på de brev som kommit från personer i Finland. Känslorna har svallat sedan det blev känt att fackförbundet SKTF:s lokalavdelning gjort en överenskommelse med kommunen, som innebär att det enbart är tillåtet att tala svenska på arbetsplatsen. Breven har skickats både till kommunen direkt och till Sveriges ambassad i Helsingfors. Brevskrivarna undrar hur kommunen kan förbjuda anställda att tala finska och anklagar kommunen för språkrasism. Kommunen försäkrar att man har en positiv inställning till finska språket och uppskattar sina flerspråkiga anställda högt.

SKTF:s medlem Tiina Kiveliö anmälde till DO, när enhetschefen på socialbidragsenheten förbjöd de anställda att tala finska i allmänna utrymmen. Motiveringen var att han då inte kan kontrollera vad de anställda säger. Tiina Kiveliös fackförbund kom dock överens med arbetsgivaren om att svenska är officiellt språk på arbetsplatsen, även i korridorer och kafferum. Ombudsmannen mot etnisk diskriminering.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Nytt id-kort för utländska medborgare

Utländska medborgare som är skrivna i Sverige ska få lättare att bevisa sin identitet. Ett nytt id-kort som tas i bruk år 2009 ska ta bort problemen som många upplevt vid till exempel bankärenden. Tidigare har en släkting i första led varit tvungen att bevisa den sökandes identitet, vilket orsakat problem för många invandrare. Regeringens utredare Per Virdesten föreslår att man inför ett nytt kort som inte är ett resedokument, men som godkänns av bankerna. Det nya kortet kan man ansöka om hos polisen och kommer att kosta kring 400 kronor.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Asko ger upp i Ikea-land

Den finländska möbelkedjan Asko lämnar den svenska marknaden. Butikerna i Stockholms-området har haft dållig lönsamhet och därför stängs de. Framöver ska Asko satsa på den finska och den baltiska marknaden.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

Fjärrlån från Finlandsinstitutets bibliotek

Finlandsinstitutets bibliotek planerar att öppna för fjärrlån under 2008. Biblioteket har 16 000 band av sverigefinska, finlandssvenska, finska och svenska författare. Man kan låna tidningar och månadsmagasin också på biblioteket. Finlandsinstitutets direktör Bengt Packalén berättar att projektets tidtabell beror på hur statens kulturråd ställer sig till bibliotekets ansökan om extra medel.
(SR Sisuradio/Kaarina Wallin)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".