Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 9: SR Sisuradio granskar modersmålsundervisningen i Sverige

Julkaistu söndag 2 mars 2008 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
SR Sisuradio granskar: Stor undersökning om modersmålsundervisningen i Sverige. Lärarbrist ställer in modersmålskurser. Hemspråk på distans kan lösa lärarbrist. Brister i hemspråk hotar minoritetsspråk. Krigsföräldralösa bildar förening i Sverige. Finlandsinstitutets bibliotek nu på nätet.

Lärarbrist ställer in modersmålskurser

I mer än hälften av Sveriges kommuner får elever inte modersmålsundervisning på grund av lärarbrist. Det visar en kartläggning som SR Sisuradio har gjort. Mest drabbade är elever med arabiska, somaliska eller romani som modersmål. 250 av 290 kommuner deltog i undersökningen.

Barn och unga med ett annat modersmål än svenska har enligt grundskoleförordningen rätt till modersmålsundervisning i grund- och gymnasieskolan. Tidigare kallades detta för hemspråksundervisning. Undervisning behöver inte anordnas om lämplig lärare inte finns eller om antalet elever i en undervisningsgrupp understiger fem. För de nationella minoriteterna gäller delvis andra regler. Undervisning ska ges även om det bara finns en enda elev som begär det, och även om språket inte används som dagligt umgängesspråk hemma. Detta gäller i nuläget för samiska, romani och tornedalsfinska. Fr o m hösten 2008 gäller detta även för finska och jiddisch.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Hemspråk på distans kan lösa lärarbrist

Regeringen är bekymrad över kommunernas svårigheter att tillhandahålla modersmålsundervisning, men har få konkreta förslag för hur problemen ska lösas. Ett sätt att lösa en del av bristen på modersmålslärare är distansundervisning, men samtidigt måste också kraven på kommunerna bli tydligare, säger utbildningsminister Jan Björklunds statssekreterare Bertil Östberg.

- Det är självklart helt otillfredsställande att man ställer in undervisning. Det får vi kanske fundera över på hur vi ytterligare ska kunna förtydliga att man har ett ansvar för att verkligen bedriva modersmålsundervisning.

SR Sisuradios kartläggning visar att det råder stor brist på modersmålslärare. Kommunerna, lärarna och myndigheterna pekar alla på bristen på lärarutbildning som en förklaring till situationen. Det särskilda programmet för hemspråkslärare lades ned redan i slutet på 1980-talet, samtidigt har antalet elever som har rätt att läsa sitt modersmål i skolan ökat markant. Distansundervisning kan vara ett sätt att lösa en del av problemen i de allra minsta kommunerna, anser regeringen. Frågan ska börja utredas under våren.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Brister i hemspråk hotar minoritetsspråk

Bristerna i undervisningen av de nationella minoritetsspråken hotar språkens överlevnad, menar minoritetsspråksforskare Leena Huss vid Uppsala universitet. Europarådet har kritiserat Sverige för att undervisningen i de nationella minoritetsspråken är för begränsad och dåligt organiserad samt för att det saknas en ordentlig utbildning för modersmålslärare i minoritetsspråken. Trots upprepade uppmaningar att rätta till bristerna har nästan en fjärdedel av kommunerna fått ställa in undervisning i något eller några av språken för att man inte lyckats rekrytera lämpliga lärare, visar SR Sisuradios enkät till kommunerna. Nästan en tredjedel av landets kommuner har svårt att hitta lärare i romani, men många kommuner har också rekryteringsproblem för samiska och finska.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

Mer om SR Sisuradios undersökning om modersmålsundervisningen i Sverige kan du läsa på Ekots hemsida på svenska, sverigesradio.se/ekot  eller på SR Sisuradios hemsida på finska, sverigesradio.se/sisuradio .

--

Krigsföräldralösa bildar förening i Sverige

Barnen som blev föräldralösa efter Finlands senaste krig får en förening också i Sverige. Krigsinvaliderna, veteranerna, änkorna och krigsbarnen har redan länge haft verksamhet i Sverige, men nu ska också de som blev föräldralösa uppmärksammas. På tisdag hålls ett konstituerande möte i Borås. Många av barnen som nu hunnit komma i pensionsålder behöver fortfarande bearbeta sina upplevelser, säger en av initiativtagarna Ari Ylikarjula till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Jorma Orelma)

--

Finlandsinstitutets bibliotek nu på nätet

Finlandsinstitutets bibliotek i Stockholm har nu invigt sin digitala katalog på nätet. Nu kan man bland annat reservera böcker, tidningar, skivor och filmer över nätet. Sammanlagt finns ca 16 000 titlar i katalogen. Däremot har samarbetsprojektet med biblioteken i Eskilstuna, Västerås, Norrköping och Borås dragit ut på tiden, men på biblioteket i Stockholm hoppas man ännu på att i framtiden kunna göra distanslån till andra orter.
(SR Sisuradio/Riitta Huikko)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".