Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 10: Regeringsbeslut om modersmålsregler

Julkaistu söndag 9 mars 2008 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
Regeringsbeslut om nya regler för modersmål. (S) för åldringsvård på finska. Minoritetsprogram på gång i Borås. Utlandsfinländare fick inte förlängd tidsfrist.

Regeringsbeslut om modersmålregler

Regeringen beslutade i veckan om de nya reglerna för modersmålsundervisningen i finska. Från och med juli har alla sverigefinska elever rätt till modersmålsundervisning i finska även om bara en elev i en kommun skulle vilja ha undervisning i språket och trots att språket inte används aktivt i hemmet. Regelförändringen kommer dock i sista stund, i många kommuner har ansökningen till höstens modersmålsundervisning redan börjat och i åtminstone Jönköping har ansökningstiden redan gått ut. I Stockholms kommun har eleverna fått ansökningsblanketter med de gamla reglerna för finska. En undersökning som SR Sisuradio och SR Sameradion gjort tidigare visar att kommunerna dåligt känner till regelverket för modersmålsundervisning för de nationella minoriteterna. Regeringen kommer dock inte att informera alla berörda parter i någon massiv informationskampanj, utan utbildningsminister Jan Björklund räknar med att informationen når dem genom t.ex. de sverigefinska organisationerna.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

(S) för åldringsvård på finska

Socialdemokraterna svänger nu i frågan om finskspråkiga äldres rätt till vård på sitt eget modersmål. I partiets nya program för åldringsvården lyfts nu för första gången vikten av även andra språk än svenska fram. Ylva Johansson som ansvarar för programmet hänvisar till undersökningar om språkets betydelse.
(SR Sisuradio/Kaarina Wallin)

--

Minoritetsprogram på gång i Borås

Sverige har haft en minoritetslag i åtta år, men i de flesta kommuner saknas fortfarande minoritetspolitiska program, som definierar vad lagens allmänna principer betyder i praktiken på kommunal nivå. Bara sex kommuner i Sverige har än så länge ett minoritetspolitiskt program. Ett tiotal kommuner förbereder ett program. En av dem är Borås. Liisa Larsson som leder tjänstemannagruppen beklagar att programmet dragit ut på tiden. Hon anser att det viktigaste är att få ut informationen till minoriteterna själva och bevara språken. Borås minoritetsprogram ska vara klart om ett år.
(SR Sisuradio/Raili Turunen)

--

Utlandsfinländare fick inte förlängd tidsfrist

Utlandsfinländarna har ansökt om förlängd tidsfrist för ansökan om att återfå det finska medborgarskapet, men förhoppningarna grusades i veckan när utlandsfinländarparlamentets presidium träffade invandringsminister Astrid Thors på inrikesministeriet i Finland. Utlandsfinländare har sedan 2003 kunnat genom anmälan återfå ett förlorat finskt medborgarskap, men om tre månader går en fem års tidsfrist ut och då blir det svårare att få medborgarskapet tillbaka. Ännu i tre månader kan man ansöka om att återfå sitt finska medborgarskap.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".