Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sahlin:ei aikataulua hallintoalueen laajenemiselle

Julkaistu tisdag 3 juni 2003 kl 09.04
Vähemmistöministeri Mona Sahlin ei lupaa mitään aikataulua vähemmistöaseman laajentumisessa. Sahlin on vastannut valtiopäivillä vasemmistopuolueen Elina Linnan kirjalliseen kysymykseen koskien ruotsinsuomalaisen vähemmistön asemaa Mälarinlaaksossa. Mona Sahlin kirjoittaa vastauksessaan olevansa myönteinen suomalais-ruotsalaisen valtioiden välisen työryhmän ehdotukselle vähemmistöaseman laajentamisesta Mälarin laaksoon, mutta Sahlinin käsityksen mukaan hallintoalueen laajentaminen saattaa olla hankalaa muun muassa taloudellisista syistä johtuen. Työryhmän esitystä tutkitaan parhaillaan Hallituskansliassa. Sahlinin tarkoituksena on palata asiaan syksyn aikana.
Svar på fråga 2002/03:966 om sverigefinska minoritetens ställning i Mälardalen Statsrådet Mona Sahlin Elina Linna har frågat mig om och när regeringen kommer att presentera en tidtabell om utvidgningen av det förvaltningsområde inom vilket finska kan användas i kontakter med myndigheter och domstolar. Den finsk-svenska arbetsgruppen om minoritets- och minoritetsspråkfrågor har i en rapport den 16 september 2002 uttalat att det finns skäl att överväga förutsättningarna för och konsekvenserna av att utvidga lagstiftningen om rätt att använda finska hos förvaltningsmyndigheter och domstolar till vissa områden utanför nuvarande förvaltningsområde, till exempel Mälardalen. Jag har i olika sammanhang uttalat mig positivt om arbetsgruppens förslag. Detta är en uppfattning jag står fast vid. Men frågan är inte okomplicerad. Det gäller bland annat att ta ställning vad avser avgränsningen och andra konsekvenser av en utvidgning samt till om ekonomiskt utrymme kan skapas för en reform. Arbetsgruppens förslag bereds nu i Regeringskansliet och det är min avsikt att kunna återkomma i frågan under hösten.
Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".