Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisunyheter på svenska vecka 9

Publicerat söndag 1 mars 2009 kl 20.16
  • Kronprinsessan Victorias förlovad med Daniel Westling
  • Fritidsgårdar förbjuder andra språk än svenska.
  • Ointresse i Göteborg för finskt förvaltningsområde.
  • Åbo Akademi testar plagiatdetektorn Urkund.

Kronprinsessan Victorias förlovning med Daniel Westling innebär ett uppsving för monarkin, visar en Sifo-undersökning som publiceras i Aftonbladet. Av samtliga 1 000 tillfrågade har 15 procent fått en mer positiv syn på kungahuset på grund av det kommande bröllopet. Bara två procent har blivit mindre positiva medan hela 82 procent inte har ändrat uppfattning. - Kronprinsessans val av Daniel Westling får också starkt stöd. - Generellt för undersökningen är att det finns en väldig uppslutning bakom Daniel, det är inte många som tycker att han är fel person, säger Boklund. Enligt undersökningen tycker bara tio procent att det är fel att Westling får titeln prins. Hela 61 procent är positiva. (FNB)

Fritidsgårdar förbjuder andra språk än svenska

På två kommunala fritidsgårdar i stadsdelen Rosengård i Malmö är det förbjudet att prata andra språk än svenska, och om man pratar nåt annat kan man bli utkastad. Fritidsgården tycker inte att det ett problem. Men att inte få prata vilket språk man vill är ett brott mot Sveriges grundlag. I regeringsformen står det att varje medborgare har rätt att yttra sig i tal, skrift och bild. - Ja, att förbjuda folk att prata något annat än svenska låter märkligt, säger Thomas Bull, docent i konstitutionell rätt på Uppsala universeitet.

Att få prata vilket språk man vill är en fråga om yttrandefrihet. Yttrandefriheten finns med i flera av våra grundlagar. På fritidsgårdarna i Malmö säger de att regeln finns för att undvika mobbning. Om alla pratar svenska är det lättare för fritidsledarna att förstå vad de unga snackar om. Men skyddet som finns i grundlagen ska gälla andra språk också, säger Thomas Bull på Uppsala universitet. - Det är en del av yttrandefriheten, att få tala med i varje fall sina kamrater på en offentlig plats utan att det ska vara förbjudet.

Fritidsgårdarna i Rosengård kallar språkförbudet en trivselregel, ”På fritidsgården talar vi svenska för allas trevnad.” står det på lappar på väggarna. Nabi är chef för fritidsgårdarna.- För att förebygga diskriminering vill vi veta att barn inte mobbar varandra. Personalen ska ha kontroll över läget och det kan vi inte om vi har tio, tolv, femton språk.- Och det gäller inte bara för att göra våra jobb enklare utan för att alla barn som kommer till våra fritidsgårdar ska känna sig inkluderade.

I november började personalen stänga av ungdomarna som pratade sitt språk. De gick runt i lokalerna och kollade så att alla pratade svenska. Gjorde de inte det så blev fick de först en varning och sen blev de avstängda och personalen bad föräldrarna att komma på ett samtal, berättar Paula Aracena som jobbade på fritidsgården Tegelhuset fram till för några månader sedan.- Jag blev informerad en dag att jag skulle göra så här men jag vägrade. Jag sa till dem - det här går inte. Jag blev väldigt förvånad. Vi vet att språk och identitet hänger starkt ihop och att censurera barn ger väldigt dåliga signaler om deras identitet.

15-årige Rabi Ismailat brukar vara på Tegelhuset och han har ofta fått höra att han inte får prata annat än svenska där.- Varje gång jag snackar arabiska. Vi brukar gå där ingen hör oss och snacka arabiska men ändå, när de ser oss, så säger de till. Det är en riktigt dum regel, ibland vill man inte att andra ska veta vad man säger.

SR/Natascha Lopez, Martin Jönsson SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari

Göteborg är inte officiellt intresserade av att vara med i det finska förvaltningsområdet.

Anna Johansson, kommunalrådet med ansvar för integrationsfrågor säger att efterfrågan på service på finska är mycket liten.Ordförande till den lokala sverigefisnka delegationen Tarmo Ahonen vet inte vad Anna Johansson baserar sina uttalanden på. Hon har inte varit med på de möten mellan kommunen och det sverigefinska minoritetsgruppen. På senaste mötet bestämdes det att vi ska börja diskutera ett möjligt frivilligt inträde i förvaltningsområdet.

SR Sisuradio/Johanna Dickson SR Sisuradio/Jukka Tuominen SR Sisuradio/Tapani Mansikkala

Wingo Xprs inleder trafik från Tammerfors via Åbo till Bromma flygplats

Den 16e mars börjar Wingo Xprs flyga från Tammerfors via Åbo till Bromma flygplats i Stockholm. Under normala vardagar flygs rutten en gång per dag. Planet startar från Tammerfors på morgonen och återvänder på eftermiddagen.

Wingo Xprs är en flygresearrangör som grundats 2007. Hittills har bolaget arrangerat flygresor på rutten Åbo-Tammerfors-Uleåborg. Flygen kommer att opereras av svenska Avitrans Nordic. De ska flyga med ett Saab 340-propellerplan med plats för 33 passagerare.

SR Sisuradio/EH, LH

Åbo Akademi testar plagiatdetektorn Urkund

Åbo Akademi testar ett program som undersöker om studenternas uppsatser är plagiat. Programmet heter Urkund och det fungerar så att de inlämnade uppsatserna jämförs med uppsatser på internet, i elektroniska tidskrifter och böcker och tidigare studentmaterial som skickats in.

Lärcenterchef Tove Forslund vid Åbo Akademi i Åbo säger att plagiering inte är ett stort problem vid Åbo-akademi, men det förekommer och därför vill man testa programmet Urkund. - Det är inte programmet som avgör om en student gjort sig skyldig till plagiat eller inte. Läraren ska alltid gå igenom Urkunds analysmaterial manuellt och se var det handlar om plagiat och var det bara handlar om oförsiktig användning av källor, säger Tove Forslund till Yles nyheter.

Redaktör: Pamela Taivassalo

pamela.taivassalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".