Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska vecka 10

Regissören Åke Lindman död

Publicerat söndag 8 mars 2009 kl 20.55
  • IF Metall: "En isgata ner för ett stup"
  • Finlands riksdag antog dataskyddslagen Lex Nokia
  • Shopping i Sverige bra för utländska turister
  • Åke Lindman död

I en krisuppgörelse mellan fackförbundet IF Metall och arbetsgivarna Teknikföretagen öppnar IF Metall för lokala lönesänkningar. IF Metall har i måndags tecknat en krisöverenskommelse för svensk industri med arbetsgivarna. I överenskommelsen ingår i vissa fall lönesänkningar.

”Det är ingen lågkonjunktur, det är inget vinterväglag. Det här är den värsta kris som vi någonsin har sett. Det här är en isgata ner för ett stup”, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Facket kallar överenskommelsen för ett undantagstillstånd som ska gälla tills vidare med tre månaders uppsägningstid, dock längst till och med den 31 mars 2010. Även andra branscher som stål-, gruv- och metallbranschen är med på krisuppgörelsen.

Avtalet förutsätter lokala överenskommelser om ledighet och utbildning som sker i stället för ordinarie arbete. IF Metall har räkneexempel där ett företag inför ledighet en halv dag i veckan. De anställda får då lägst 90 procent av lönen.

I ett annat företag där man arbetar i två dagar, har utbildning i en dag och är lediga två dagar får de anställda 80 procent av lönen. Avtalet tecknades på måndagsförmiddagen och gäller från och med nu. Enligt förhandlingschef Veli-Pekka Säikkälä omfattar det ungefär fyra av fem medlemmar i IF Metall, skriver TT.

--

Finlands riksdag antog dataskyddslagen Lex Nokia

Riksdagen i Finland har antagit dataskyddslagen Lex Nokia med rösterna 96 mot 56. Lagen gör det möjligt för arbetsgivare att på vissa villkor undersöka identifieringsuppgifterna för sina anställdas e-post. På så sätt kan till exempel bolag ta reda på när och med vem anställda haft e-postkorresponens. Däremot får de inte läsa innehållet i mejlen. Skriver FNB

Fröet till Lex Nokia såddes när den finländska mobiljätten Nokia misstänkte att hemliga uppgifter läckte ut till ett kinesiskt företag våren 2005. Nokia ville snabbt få utökade befogenheter att granska bolagets datatrafik och framför allt Finlands Näringsliv EK började driva saken.

--

Det lönar sig att resa från Euroland till Sverige för att shoppa

Många finländare passar på att åka till Sverige över en dag på shopping resa. Den svaga kronan gör att det är förmånligt för urländska turister att handla i Sverige. Kronans svaga kurs gör också att många svenskar semestrar i hemlandet eftersom det är alldeles för dyrt att åka utomlands.

Regissören och skådespelaren, professor Åke Lindman är död. Lindman avled den 3 mars efter en lång tids sjukdom. Han blev 81 år gammal.

--

Åke Lindman död

Lindman förlänades med professorstitel år 2000 och blev hedersdoktor vid Åbo Akademi år 2005. År 2007 tilldelade HM Carl XVI Gustaf honom Nordstjärneorden av I klass.

Åke Lindman spelade Lehto i Edvin Laines filmatisering av Okänd Soldat från år 1955. Lindman har också varit framgångsrik som regissör bl.a. för Framom främsta linjen, och Tali-Ihantala.

Utan Åke Lindman hade det heller inte funnits någon tv-serie om Stormskärs Maja.

--

Redaktör: Pamela Taivassalo
pamela.taivassalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".