Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisunyheter på svenska vecka 11

Publicerat söndag 15 mars 2009 kl 10.05

  • Regeringen stärker de nationella minoriteternas rättigheter.
  • Sverigetema på bokmässa i Helsingfors.
  • Svenska Teaterkritikers förenings Danspris till Kvarnström.
  • Axel Hirschs pris för år 2009 till Marie-Louise Rodén och Henrika Tandefelt.

Regeringen stärker de nationella minoriteternas rättigheter

Regeringen har beslutat om en proposition rörande den reformerade minoritetspolitiken.

I propositionen föreslås bland annat en ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk, ändring i sametingslagen och socialtjänstlagen. Vidare föreslås bland annat utvidgning av förvaltningsområdena för finska och samiska, så att fler kan få viss samhällsservice på samiska och finska, kunskapshöjande insatser, satsningar för att stärka bevarandet av minoritetsspråken.

- Vi måste höja ambitionen när det gäller att stärka de nationella minoriteternas egenmakt. Den nya lagen ger de nationella minoriteterna bättre förutsättningar att värna sin särart och bevara språk och kultur. Kommunernas och myndigheters ansvar för minoritetspolitikens genomförande förtydligas också, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Men någon ny tillsynsgrupp kommer inte att tillsättas.

SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari
SR Sisuradio/Pasi Myöhänen

Sverigetema på bokmässa i Helsingfors

I år blir det Sverigetema på bokmässan i Helsingfors för att hedra att det gått 200 år sedan Sverige och Finland splittrades 1809.

Temalandet Sverige kommer att synas främst i utställningar och paneldebatter. Det ska även satsas på barnlitteratur. Mässans huvudtema lyder”Vad är det som händer egentligen?”. Lånat från lyrikförfattaren Pentti Saarikoskis diktsamling från 1962 ”Mitä tapahtuu todella?”. Temat beskriver just det som litteraturen handlar om tycker Mässans programnämnd. Det viktiga är nyfikenhet, även om svaren är höljda i dunkel. Bokmässan i Helsingfors är Finlands största händelse inom litteratur- och publicistbranschen.

SR Sisuradio/JI

Svenska Teaterkritikers förenings Danspris till Kvarnström

I torsdags fick Kenneth Kvarnström fick Svenska Teaterkritikers förenings Danspris för 2008. Svenska Teaterkritikers förening delar sedan 1956 årligen ut priser för nyskapande eller på annat sätt betydande insatser inom svensk teater. Kvarnström tilldelas priset för hans lysande och emotsedda återkomst som koreograf efter chefsåren på Dansens Hus i Stockholm. Med de nya verken OreloB på Göteborgsoperan, Destruction song på Norrlandsoperan och no-no för Helsinki dance companyn manifesterar han starkt dansen som hänförande och avancerad rörelsekonst.

SR Sisuradio/MK

Ekonomiestuderande Stephanie Seege vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors har fått årets Anders Wall-stipendium.

Stipendiet på cirka 10 700 euro delas ut åt entreprenörsinriktade ungdomar inom forskning, företagande, internationella studier och kultur.

Seege tilldelades stipendiet på tisdagen vid en ceremoni i Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm.

Juryns motivering till att den 24-åriga Seege fick stipendiet var att hon visat stort engagemang inom design och kultur. Parallellt med sina studier driver Seege företaget Onni som tillverkar och säljer unika, tidlösa smycken.

Hon är dessutom tillsammans med femton andra ungdomar involverad i ett byggprojekt i Helsingfors som bygger tre hus i ett parkområde i Helsingfors.

FNB

Axel Hirschs pris för år 2009 till Marie-Louise Rodén och Henrika Tandefelt

Svenska Akademien har beslutat att tilldela Marie-Louise Rodén och Henrika Tandefelt Axel Hirschs pris för år 2009 med 120 000 kronor var. Priset utgår ur en fond som överlämnades till Akademien 1967 och skall tilldelas författare av ”en under de senaste två åren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete”.

Marie-Louise Rodén är historiker, född 1953 och bosatt i Kristianstad. Hon utbildade sig vid University of Chicago och Princeton University i USA och blev fil.dr vid Princeton 1992. Hon är verksam som professor i historia vid Högskolan i Kristianstad.

Henrika Tandefelt är historiker, född 1972 och bosatt i Helsingfors. Hon blev fil.dr vid Helsingfors universitet 2007 och är verksam som forskare vid Svenska litteratursällskapet i Finland.

SR Sisuradio/EH

Redaktör: Pamela Taivassalo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".