Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisunyheter på svenska veckan 13

Publicerat söndag 29 mars 2009 kl 10.00

  • Skatteverket beviljar ID-kort fr.o.m. 1. juni.
  • Ingen finska på jubileumsfrimärken.
  • Thor Abrahamsson ny ordförande för FRIS.


ID-kort till utländska medborgare som har svenskt personnummer

För att få ett svenskt id-kort måste du ha ett svenskt id-kort. Så har det varit sedan Svensk kassaservice stramade åt reglerna, för att för ett årsedan upphöra att bevilja id-handlingar för den som inte är svensk medborgare.
Fr.o.m. 1 juni i år kommer Skatteverket att kunna utfärda id-kort till sådana personer som har utländskt medborgarskap men har svenskt personnummer. Hittills har vi utlänningar fått förlita oss på vår bank för att få ett i Sverige giltigt identitetsbevis.
Ett finskt pass t.ex. duger egentligen inte som identitetsbevis på t.ex. de allra flesta banker. Skatteverkets id-kort kommer att ha samma status som andra godkända identitetshandlingar, dvs. svenskt pass, nationellt identitetskort, svenskt körkort och SIS-märkta id-kort.

SR Sisuradio/Marjaana Kytö

Ingen finska på jubileumsfrimärken

Posten i Sverige gav ut två frimärken med anledning av Märkesåret 2009. Frimärkena heter ”Två länder en framtid”. Bakom textvalet på ett av jubileumsfrimärkena står Mark Levengood. Han har valt en strof av August Strindberg. ”Vi är tillsammans en sång för den nya dagen och solen är uppe”Levengood säger att frimärkena också påminner om våra länders goda förbindelser i dag och det faktum att vi aldrig krigat mot varandra. Texten finns på svenska och engelska men inte på finska, Posten Frimärkens vd Britt-Inger Hahne förklarar att frimärkena ska resa världen runt och fler förstår engelska än finska. Alla i Sverige och Finland vet redan om märkesåret och ländernas goda förhållande, säger Hahne.

SR Sisuradio/Elina Hiltunen

Thor Abrahamsson ny ordförande för FRIS

Finlandsvenskarnas riksförbund i Sverige, FRIS har på sitt årsmöte valt Thor Abrahamsson till ny ordförande. Hans företrädare Hanna Lindell fortsätter som vice ordförande. FRIS består av 18 lokalföreningar från Umeå i norr till Malmö i söder.

SR Sisuradio/Veli Raasakka

Redaktör: Pamela Taivassalo

pamela.taivassalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".