Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisunyheter på svenska vecka 15

Julkaistu söndag 12 april 2009 kl 10.00

  • En ny räntesänkning är på gång spår ekonomerna
  • Tuulikki Koivunen Bylund är den tredje biskopen med finländskt ursprung i Sverige
  • Storbolagschefernas löneförhöjningar, bonusar och pensioner föbryllar allmänheten

En ny räntesänkning är på gång spår ekonomerna
Som vanligt säger Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen ingenting, innan beskedet ges på tisdag den 21 april. Ekonomerna spär en sänkning från nuvarande en procent till 0,5 eller till och med 0,25 procent.
En ny räntesänkning är på gång spår ekonomerna

I veckan blev det klart att Uppsala domprost Tuulikki Koivunen Bylund blir Härnösands nya biskop. Hon blir därmed den tredje biskopen med finländskt ursprung i Sverige.

Både i Sverige och Finland har storbolagschefernas löneförhöjningar, bonusar och pensioner föbryllat allmänheten
I Sverige är det ju LO- chefen Wanja Lundby Wedin och hennes välbetalda styrelseuppdrag, där hon bland annat varit med o beviljat föredetta AMF-chefens mångmiljonpension som orsakat stor uppståndelse. Wanja fick lämna styrelseuppdraget i AMF och sitta kvar som chef för fackföreningarnas centralorganisation LO.

I Finland valde energijätten Fortums verkställande direktör Mikael Lilius att avgå efter att det blev känt att han lyft en extra aktiebonus på drygt 23 miljoner svenska kronor mitt i lågkonjunkturen.

Fortums majororitetsägare är ju den finska staten. Politikerna med statsbolagsansvarige samlingspartistiska försvarsministern Jyri Häkämies i spetsen gick hårt åt Fortums styrelseordförande Peter Fagernäs.

Mikael Lilius säger att han bestämde sej att avgå från Fortums ledning, efter att Fagernäs behandlats så dåligt.

Vidare säger Mikael Lilius att den finländska staten inte varit någon vidare bra ägare och att det var lättare att jobba i Sverige tillsammans med familjen Wallenberg.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".