Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter vecka 37

Julkaistu söndag 13 september 2009 kl 10.00
  • Krångligt att bevisa identitet för att få Skatteverkets id-kort
  • Europakommissionens språkkommissionär nöjd med svensk språklag
  • Kinesiskt företag investerar i Saab

Många krav för att få ett Skatteverkets nya id

Utländska medborgare har från och med början av juni kunnat ansöka om identitetsbevis hos Skatteverket. Sökanden måste ha ett svenskt personnummer, vara folkbokförd i Sverige samt vara 13 år fyllda. För europeiska medborgare krävs ett förhållandevis nytt pass.

Ansöker man själv om ett id-kort, så ska man kunna styrka sin identitet med ett svenskt körkort eller pass eller ett EU-pass som utfärdats efter den 1 september 2006. Det räcker således inte tex med ett finskt körkort.

Visserligen kan en närstånde svensk medborgare intyga, att personuppgifterna stämmer, men det är inte alla som har en svensk maka eller make, syskon, förälder eller barn med svenskt medborgarskap. Skatteverket godkänner också att den nuvarande arbetsgivaren fungerar som vittne under villkor att sökanden arbetat för denne i minst ett år.

Kommissionären nöjd med språklagen

Europakommissionens språkkommissionär Leonard Orban ser positivt på finskans stärkta ställning i Sverige. Under sitt besök i Stockholm i tisdags poängterade språkkommissionären Leonard Orban att det inte är någon lätt uppgift att genomföra lagen i praktiken och att man måste ge lagen tid att verka.

Språkkommissionären är övertygad om att syftet med lagen kommer att efterlevas. Däremot är det enligt honom inte EU:s uppgift att föra språkpolitik, utan det får dom enskilda länderna göra själva.

Kinesiskt företag investerar i Saab

De pengar som Koenigsegg Group har saknat för att köpa upp Saab, kommer från ett kinesiskt bilföretag. Enligt Dagens Industri investerar kinesiska Beijing Automotive Industry Corporation tillsammans med General Motors de 3 milajder kronor som behövs för att köpet av Saab skall kunna genomföras.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".