Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lue Suomen suurlähetystön lehdistötiedote (ruotsiksi)

Julkaistu tisdag 12 januari 2010 kl 18.48

Landshövding Per Unckel har tilldelats Kommendörstecknet av I klass av Finlands Vita Ros orden

Republikens president Tarja Halonen har tilldelat landshövding Per Unckel Kommendörstecknet av I klass av Finlands Vita Ros orden. Finlands ambassadör Alec Aalto överlämnade ordenstecknet i Stockholm den 12 januari 2010.

Landshövding Per Unckel är en av Sveriges och det nordiska samarbetets mest centrala profiler efter ha verkat både som medlem av den svenska regeringen och som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet före befattningen som landshövding i Stockholms län. Som ordförande för exekutivgruppen för Märkesåret 1809 har Per Unckel gjort en insats för fördjupandet av relationerna mellan Finland och Sverige av avgörande betydelse. Utan hans äkta engagemang och samarbetsförmåga skulle Märkesårs-projektet inte ha kunnat genomföras på ett så lyckat sätt som nu har skett.

Per Unckel är sedan 2007 landshövdning i Stockholms län. Innan detta fungerade han i fyra år som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet. Unckel har varit riksdagsledamot under en lång tid (1986-1991, 1994-2003) och fungerat som utbildningsminister (1991-1994). Han har tillhört Moderaternas inre krets en lång tid, bl.a. som partisekreterare (1986-1991) och gruppledare för Moderaterna i riksdagen. Under sin studietid fungerade Uckel som ordförande i Moderata Ungdomsförbundet (MUF).

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".