Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska vecka 3

Göteborgs sverigefinska historia ska kartläggas

Julkaistu söndag 24 januari 2010 kl 09.48

Ämnen den här veckan:

  • Göteborgs sverigefinska historia kartläggs
  • Fler kommuner visar intresse för finskspråkigas rättigheter
  • Prisregn över Kent
  • Paavo Väyrynen vill efterträda Matti Vanhanen

Göteborgs sverigefinska historia ska kartläggas

Ända sen femtitalet har finnar flyttat till Göteborg och idag finns det cirka 28 000 sverigefinska Göteborgare. Nu har Göteborgs Sverigefinska skola tillsammans med det Göteborgska Finlandscentret Suomikeskus bestämt sig för att samla ihop den göteborgsfinska historien på ett och samma ställe.

Tanken är att skapa ett sorts arkiv som ska finnas på Sverigefinska skolan i Göteborg. Om resurserna finns så kan arbetet också resultera i en bok om Göteborgsfinnarnas historia. Projektledaren Tarmo Ahonen efterlyser och välkomnar alla göteborgsfinnars minnen och historier från livet i Göteborg.

- All information är välkommen, men särskilt intressant skulle det vara att höra historierna från femtitalet. Vi vill veta hur många finnarna var, vad folk jobbade med och vad de gjorde på fritiden, säger Tarmo Ahonen.

Den som vill berätta om sitt liv i Göteborg uppmanas att kontakta Suomi-keskus i Göteborg, via centrets hemsida.
(SR Sisuradio/Gbg/Jukka Tuominen)

--

Ökande intresse för finskspråkigas rättigheter 

I allt fler kommuner finns det nu intresse för att gå med i det så kallade finskspråkiga förvaltningsområdet. I Borlänge har den lokala sverigefinska föreningen, Suomi-seura, bildat en arbetsgrupp som ska försöka få upp intresset för de finskspråkigas rättigheter i kommmunen. Vid årskiftet trädde den nya minoritetsspråklagen i kraft och i 18 kommuner i Mälardalen har de finskspråkiga nu laglig rätt att få barnomsorg och äldreomsorg på finska.

Till dessa 18 kommuner kan alltså fler komma att ansluta sig. I Borlänge tänker den lokala sverigefinska föreningen författa ett brev till kommunledningen med krav på att Borlänge går med i förvaltningsområdet. Liknande initiativ finns i flera kommuner med stor sverigefinskbefolkning, såsom Surahammar, Borås, Karlstad och Luleå. I Västerås har kommunen redan bestämt sig och en ansökan om att gå med i det finskspråkiga förvaltningsområdet har skickats till regeringen.
(SR Dalarna/Emma-Kaarin Björk)

--

Prisregn över Kent

Det till hälften sverigefinska bandet Kent fick några nya Grammisar och en P3-Guld plakett att lägga till samlingarna i veckan som gick. I tisdags vann bandet priset året grupp på P3-Guld-galan i Göteborg och några dagar innan det fick Kent två Grammisar, årets rock och årets producent.

Kent som bildades i Eskilstuna i början av nittiotalet har nu fått sammanlagt 16 grammisar. Den första kom redan 1995.

P3 Guld-plaketterna har hunnit bli fem stycken.

Till fansens förtret valde bandmedlemmarna Sami Sirviö, Markus Mustonen, Martin Sköld och sångaren Jocke Berg att inte närvara på P3-Guldgalan i tisdags. Bandet förbereder sig för den kommande vårturnén lät man meddela. Kents vårturné drar i gång den 25 februari i Stockholm. I Helsingfors spelar bandet den 5 mars.

--

Paavo Väyrynen vill efterträda Matti Vanhanen

I Finland har ju statsminister Matti Vanhanen meddelat att han avgår som partiledare för Centern och spekulationerna om Vanhanens efterträdare är i full gång.

I veckan meddelade en av de riktiga veteranerna inom finsk politik, centerpartisten Paavo Väyrynen, att han står till förfogande. Väyrynen valdes in i den finska riksdagen redan 1970, 23 år gammal, och två gånger två gånger ställt upp i det finska presidentvalet, utan att bli vald. Nu är Väyrynen utrikeshandelsminister i Matti Vanhanens regering.

Paavo Väyrynen gjorde klart att han som partiledarkandidat även aspirerar på posten som statsminister, och det troliga är att Centerns nya partiledare även får ta jobbet som statsminister, i alla fall fram till nästa riksdagsval 2011.

När Matti Vanhanen strax innan jul, något överraskande, meddelade att han avgår som partiledare, handlade spekulationerna om efterträdaren först och främst om Finlands nuvarande miljöministeri Paula Lehtomäki, men Lehtomäki har meddelat att hon av privata skäl inte tänker ställa upp. En annan kandidat som kan bli aktuell är Finlands EU-kommisionär Olli Rehn.

Finska Centern väljer efterträdare till Matti Vanhanen på partikongressen i Lahtis i början av juni.
(SR Sisuradio/Hfors/Katri Nisula)

--

Redaktör Erik Regnström
erik.regnstrom@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".