Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska vecka 4

Borås ansöker till förvaltningsområdet

Julkaistu söndag 31 januari 2010 kl 11.00

Ämnen den här veckan:

  • Stort intresse i kommuner för förvaltningsområde
  • Borås ansöker till förvaltningsområdet
  • Nej till förvaltningsområde orsakar storm i Umeå
  • Svenska Tiimari läggs ned
  • Haparanda och Torneå ökar språksamarbete
  • Finlandssvenskar ser dystert på framtiden
  • Sisuradio spelar in ny psalmskiva

Stort intresse i kommuner för förvaltningsområde

Intresset för att gå med i det finskspråkiga förvaltningsområdet är stort i kommunerna med många finskspråkiga. Av 21 kommuner i Sverige med störst andel finskspråkiga hör tio till förvaltningsområdet som utvidgades vid årsskiftet till Mälardalen. I sju av de elva finntäta kommunerna som inte tillhör förvaltningsområdet har man gjort initiativ om att gå med, visar SR Sisuradios kartläggning. Initiativtagare är oftast sverigefinnarna själva, inte kommunen. I bland annat Hofors, Fagersta, Skinnskatteberg och Oxelösund har finska föreningar lagt fram förslag om att gå med i förvaltningsområdet. Gemensamt för kommunerna är att de har aktiva och livskraftiga finska föreningar. De kommuner med många finskspråkiga där inga förslag lagts fram i frågan saknar ofta finsk förening, som t.ex. Nykvarn, Norberg, Kungsör och Ljusnarsberg.
(SR Sisuradio/Pasi Myöhänen och Maynie Rantala)

--

Borås ansöker till förvaltningsområdet

Borås ska ansöka om att ingå i det finskspråkiga förvaltningsområdet.

- Det finns ett förslag till ansökan och det är väldigt bra, säger Liisa Larsson, utredare i minoritetsfrågor i Borås till SR Sisuradio.

Redan till våren kan de första nya kommunerna komma att ansluta sig till förvaltningsområdet, tror Kaisa Syrjänen Schaal på Integrations- och jämställdhetsdepartementet, dit även minoritetsfrågorna hör. Västerås och Surahammar har redan lämnat in en ansökan till regeringen. Regeringens anslag för utvidgningen av det finskspråkiga förvaltningsområdet räcker för att 4-6 kommuner ska kunna ansluta sig i år.

(SR Sisuradio/Raili Turunen)

--

Nej till förvaltningsområde orsakar storm i Umeå

I Umeå samlar sverigefinnarna och tornedalsfinnarna sina krafter mot kommunen sedan kommunen avslagit ett medborgarförslag om att gå med i det finskspråkiga förvaltningsområdet. Tjänstemännen i Umeå ansåg att det inte finns behov. Umeå tillhör sedan årsskiftet det samiska förvaltningsområdet, men tänker inte ansöka till det finska. Nu samlas de finskspråkiga och meänkielitalande för att få kommunen att öka stödet till finskan.

(SR Sisuradio/Juha Tainio)

--

Svenska Tiimari lägger ned

Den finska butikskedjan Tiimari som också äger Gallerix-kedjan tänker lägga ner flera Tiimari-butiker i Sverige och fokusera på att utveckla Gallerix, säger Tiimaris vd Hannu Krook till SR Sisuradio. Tiimari har för tillfället kvar åtta Tiimari-butiker i Sverige. I Finland lägger man mer fokus på Tiimari-butikerna. Tiimari köpte den svenska Gallerix-kedjan med mer än 100 butiker för två år sedan.

(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Haparanda och Torneå ökar språksamarbete

Kommunfullmäktige i Haparanda och Torneå vill ytterligare främja tvåspråkigheten i kommunerna och har undertecknat en tvåspråkighetsdeklaration. Målet med deklarationen är att göra både Haparanda och Torneå till officiellt tvåspråkiga kommuner.

(SR Sisuradio/ER)

--

Finlandssvenskar ser dystert på framtiden

Allt färre finlandssvenskar tror på svenska språkets framtid i Finland. Ännu för fem år sedan trodde 87 procent på svenskans framtid i Finland, nu har en tredjedel en betydligt dystrare syn på saken. Enligt undersökningen Barometern 09 anser fyra av fem att attityden mot svenska språket i rikspolitiken har blivit betydligt mer negativ under de senaste två åren.

(SR Sisuradio/HL)

--

Sisuradio spelar in ny psalmskiva

SR Sisuradio har i samarbete med Svenska kyrkan börjat spela in en ny psalmskiva. På den här skivan som blir den sjätte hörs sverigefinska musiker och sångare. Den här skivan innehåller fler traditionella, enstämmiga psalmer där lyssnaren kan sjunga med. Kören som samlats ihop av bland annat sverigefinska kyrkomusiker ackompanjeras av piano, violin, och det i psalmsammanhang mera udda instrumentet dragspel. SR Sisuradio och Svenska kyrkan har sammanlagt spelat in ca 150 av den svenska psalmboken psalmer på finska.

(SR Sisuradio/Leena Salonen)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".