Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska vecka 6

Nya äldreboenden i Västerås och Uppsala

Julkaistu söndag 14 februari 2010 kl 08.47

Nyheter den här veckan:

  • Ingen modersmålslärarutbildning i ny proposition
  • Åldringsvård på finska i Västerås och i Uppsala
  • Länsstyrelsen i Stockholm påbörjar sitt minoritetsuppdrag
  • Putin trycker på för finskt gasledningsbeslut
  • Utklädd armborstrånare åkte fast
  • Koskenkorvan flödar till USA

Ingen modersmålslärarutbildning i ny proposition

Regeringen kommer inte att föreslå någon särskild lärarutbildning för modersmålslärare. Det står klart sedan regeringen i veckan presenterat sin proposition om en ny, omgjord lärarutbildning.

Behovet efter modersmålslärare för de nationella minoriteterna är skriande, visar en kartläggning som SR Sisuradio gjorde för några år sedan. Utbildningen till modersmålslärare avskaffades på 90-talet, samtidigt som behovet ökat i många kommuner sedan minoritetslagen infördes och barnen nu har rätt till undervisning i minoritetsspråket i skolan även om bara en elev i kommunen kräver det.

Ett av problemen är att modersmålslärare för vissa minoritetsspråk avkrävs en utbildning som i dagsläget inte går att få i Sverige, för att utbildningen i t.ex. romani och jiddish inte är uppbyggd så långt. Men det ska finnas möjlighet att utbilda sig till modersmålslärare också i framtiden, lovar utbildningsminister Jan Björklund.

I regeringens proposition nämns Sveriges ansvar för undervisningen i minoritetsspråken, men inte att Sverige upprepade gånger kritiserats av Europarådet för att inte leva upp till sina löften i just minoritetsfrågorna och inte att det saknas formell utbildning för en del modersmålslärare. Däremot föreslås en ny översyn av utbildningarna i nationella minoritetsspråk, som bara för tre år sedan lades ut på olika universitet i Sverige.

Det mest intressanta i propositionen ur minoritetssynpunkt är formuleringen att "det bör kunna vara möjligt att få reella kunskaper i språken validerade", men exakt hur det skulle gå till i praktiken verkar oklart även på utbildningsdepartementet.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Åldringsvård på finska i Västerås och i Uppsala

I veckan öppnades det helfinska äldreboendet Mälarkoti i Västerås. Planerna på ett helfinskt äldreboende har funnits länge och Mälarhemmet har varit efterlängtat av många sverigefinska pensionärer i Västeråstrakten.

På äldreboendet finns sju hyreslägenheter, och i anslutning till boendet finns möjlighet att få vård på finska. På boendet arbetar två finskspråkiga sjuksköterskor.

Och även i Uppsala kommer man att bygga ett finskt äldreboende. I veckan godkändes planen att bygga det nya ålderdomshemmet av byggnadsnämnden i Uppsala.

Uppsalas privat drivna ålderdomshem har planerats i tre år, och enligt Marita Goodrich som ligger bakom planerna, handlar det nu bara om att hitta en lämplig byggfirma.
(SR Sisuradio/Oili Tuomenoja och Pirjo Hamilton)

--

Länsstyrelsen i Stockholm påbörjar sitt minoritetsuppdrag

Länsstyrelsen i Stockholm som från årsskiftet har ansvaret för att se till att den nya minoritetslagen efterlevs i de berörda kommunerna har nu inlett sitt minoritetsarbete.

En grupp på fem tjänstemän har fått uppdraget att samla in information om minoriteterna både från vanliga medborgare och från de kommuner som har gått med i de finsk- och samiskspråkiga förvaltningsområdena.

En av kommunerna som är med i det finskspråkiga området är Eskilstuna och där har kommunalrådet Hans Ekström lovat att hjälpa de övriga kommunerna med utvecklandet av t.ex. äldreomsorg och barnomsorg på finska.

Länstyrelsen i Stockholm ska i maj träffa alla berörda kommuner för att diskutera vad den nya lagen innebär i praktiken.
(SR Sisuradio/Hanna Lindberg)

--

Putin trycker på för finskt gasledningsbeslut

Rysslands premiärminister Vladimir Putin vill skynda på de finska miljömyndighetens beslut om Nordstream-gasledningen i Östersjön. På Östersjötoppmötet som hölls i Helsingfors i onsdags sa Putin att oron för gasledningens miljöeffekter är obefogad. Enligt Putin har gasledningens alla möjliga miljöeffekter utretts.

Regeringarna i alla länder som berörs av gasledningen har godkänt den, men i Finland behövs fortfarande miljömyndigheternas godkännande för att Nordstream ska få grönt ljus för projektet. Enligt statsminister Matti Vanhanen kommer beslutet från miljömyndigheten att komma under de närmaste dagarna.

Inför Östersjötoppmötet i Helsingfors hade många miljöorganisationer, bl.a. Världsnaturfonden, hoppats att Vladimir Putin skulle lova större insatser för rening av Kaliningrads avloppsvatten. Kaliningrad har 400 000 invånare och än så länge rinner stadens avloppvatten, orenat, rakt ut i Östersjön.

Putin har tidigare lovat satsningar på ett reningsverksbygge, men i Helsingfors valde den ryske premiärministern alltså att prata om gasledningen Nordstream.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Utklädd armborstrånare åkte fast

Och så kan vi berätta att den man som i tisdags, utklädd till kvinna och beväpnad med ett armborst, rånade en bank i Vaajakoski i mellersta Finland greps redan på onsdagkvällen.
(SR Sisuradio/NB)

--

Södertörns högskola får finsk ledning

Södertörns högskola i Flemingsberg söder om Stockholm har fått ny finländsk ledning. I veckan beslutade regeringen att tillsätta finlandssvenska Moira von Wright som rektor för Södertörns högskola. Hon är professor i pedagogik och kommer från en tjänst som prorektor vid Örebro universitet. Moira von Wright är född i Helsingfors och har gått i skola i Åbo. Hon flyttade till Sverige 1993 och har varit vid Örebro universitet sedan 2004. Den 1 juli tillträder hon tjänsten som rektor vid Södertörns högskola.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Koskenkorvan flödar till USA

Den klara finska drycken Koskenkorva lanseras i vår i USA, berättar finländska MTV3 i veckan. Först satsar man på delstater med många finländare. "Kossun" blir i USA en lite dyrare premium-produkt och får Lasse Linnanmäkis originalteckning med en landskapsmiljö från Österbotten samt finska flaggan på etiketten.
(SR Sisuradio)

--

Redaktör Erik Regnström
erik.regnstrom@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".