Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska vecka 10

Färjetrafiken strejkhotad

Julkaistu söndag 14 mars 2010 kl 10.00

Ämnen den här veckan:

  • Ålänningarna oroade över utflaggningen
  • Skolsystemet bör rannsakas
  • Mona Sahlin på valturné
  • Ny ärkebiskop i Finland

Färjetrafiken strejkhotad

Det kan bli strejk i färjetrafiken i påsk. Sjöbefälsförbundet och Sveriges Fartygsbefälsförening sade nämligen nej till medlarnas första bud om ett nytt pensionsavtal. Nu föreligger det ett nytt kompromissförslag, som sjöbefälen skall ta ställning till i veckan.

Om ingen lösning nås i konflikten tas cirka 350 medlemmar ut i strejk från och med skärtorsdagen den 1 april. Då stoppas hela den svenska färjeflottan i internationell trafik inklusive Gotlandsfärjan Visby. Totalt berörs ett trettiotal färjor.

Enligt Sjöbefälsförbundet är positionerna i konflikten låsta. Sjöbefälsförbundets vd Christer Themnér tror att det blir strejk.

De svenska sjöbefälen har haft ett pensionsavtal som har gett dem rätt att gå i pension vid 60 år och nu vill arbetsgivarna höja pensionsåldern. Totalt organiserar Sveriges Fartygsbefälsförening och Sjöbefälsförbundet cirka 4 000 medlemmar.

Strejken rör alltså de svenskflaggade fartygen. Totalt berörs ett trettiotal färjor, bland annat Silja Symphony och Silja Galaxy är svenskflaggade, likaså Viking Lines Cinderella och Rosella samt Viking Express som går mellan Finland och Estland och Eckerölinjens Eckerö.

--

Ålänningarna oroade över utflaggningen

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) besökte Åland under veckan. Där fick han möta ålänningarnas oro för att rederierna flaggar ut sina fartyg till Sverige. För Åland innebär det minskade skatteintäkter, när ålänningarna som arbetar på båtarna betalar skatt i Sverige medan de utnyttjar den kommunala servicen på Åland. Ålänningarna hoppas på att Sverige och Finland diskuterar problemet på regeringsnivå.

--

Skolsystemet bör rannsakas

Riksdagen tog i veckan upp orsakerna till att de svenska grundskole-eleverna presterar allt sämre. Skolinspektionens generaldirektör Anne-Marie Begler säger, att man alltför sällan letar efter felet i själva skolsystemet, utan enbart ser problem med de enskilda eleverna. Chefen för Skolverkets enhet för resultatutvärdering Sverker Härd säger att ansvaret för lärandet har förflyttats från lärarna till den enskilda eleven och föräldrarna.

--

Mona Sahlin på valturné

Oppositionsledaren Mona Sahlin (S) reser just nu landet runt på sin valturné. I veckan var hon på Västkusten i Uddevalla. Sahlin säger att hon först vill veta hur det utökade finska förvaltningsområdet fungerar i praktiken innan hon kan ta ställning till det. Samtidigt yrkar hon på att minoriteterna ska ha samma rättigheter i hela landet.

--

Ny ärkebiskop i Finland

Biskopen i Åbo, Kari Mäkinen, har valts till ny ärkebiskop för Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Han vann knappt över Miikka Ruokanen i den andra omgången av ärkebiskopsvalet. Mäkinen är mer liberal, medan Miikka Ruokanen betraktas som mera strikt och konservativ i sin åskådning. Mäkinen tillträder i början av juni då nuvarande ärkebiskop Jukka Paarma går i pension. Ärkebiskopens säte ligger i Åbo.

--

SR Sisuradio/ Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".