Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter vecka 22

Finskspråkig äldrevård fortfarande en bristvara

Julkaistu söndag 6 juni 2010 kl 10.00
  • Solna tagen på sängen
  • Kommunerna samarbetar
  • Billigare eurosemester

Det är fortfarande svårt att få finskspråkig äldreomsorg i Mälardalen trots att 18 kommuner enligt minoritetslagen från och med januari ska erbjuda service på finska. Det visar Sveriges Radios kartläggning.

Liisa Kallio i Upplands-Bro är en av de som blir utan hjälp på finska:

- Det är ingen som pratar finska med mig. Det känns jobbigt för de förstår inte vad jag säger.

Liisa Kallio är 85 år, sjuk och hennes svenska är dålig. En gång i månaden får hon hjälp av finskspråkig hemtjänspersonal, annars får hon klara sig med den lilla hemmasnickrade svenska som hon fortfarande har kvar. Det leder till många missförstånd men värst är ändå otryggheten: att inte veta om man får hjälp när man trycker på trygghetslarmet då man inte kan uttrycka sig på svenska:

- Det är det värsta. Om bara någon av de som kommer när jag trycker på knappen kunde finska, men ingen av dem kan.

När den nya minoritetslagen trädde i kraft vid årsskiftet fick Liisa och alla andra i Upplands-Bro och sjutton andra kommuner i Mälardalen laglig rätt att få äldreomsorg helt eller delvis på finska.

För Liisas del har det dock inte inneburit någon skillnad och en kartläggning som Sveriges Radios har gjort visar att Liisa inte är ensam: hälften av kommunerna saknar finska avdelningar på sina äldreboenden och nästan ingen av kommunerna har systematiserat möjligheten att få hemtjänst på finska.

Chefen för äldreomsorgen i Upplands-Bro, Marja Kammouna, medger att man inte klarar av att leva upp till lagens krav:

- Det har nog inte blivit så mycket bättre, men det beror på att det är väldigt svårt att rekrytera finskspråkig personal till hemtjänsten. Det verkar inte vara något attraktivt jobb för finsktalande.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson köper dock inte argumentet utan manar kommunerna att leva upp till lagen. Hemtjänst borde de kunna ordna redan nu, säger Larsson:

- Kommuner har ju fått ett ansvar och ett uppdrag så jag förväntar mig att de kommer att kunna se till att att de som önskar får äldreomsorg på finska.

Solna tagen på sängen

Solna stad gör reklam för den goda äldrevården i kommunen med många valmöjligheter. De äldre kan välja boende med olika hobbyverksamheter, men finskspråkig äldrevård finns inte bland valmöjligheterna. Hittills har Solna köpt platser från Finskt äldrecentrum i Stureby, berättar kommunalråd Malin Appelgren.

I Stureby finns emellertid enbart 23 platser till granskommunernas förfogande och det är kö, då även Botkyrka, Huddinge, Österåker, Uppsala och Upplands-Väsby köper tjänster från Finskt äldrecentrum i Stureby.

I Solna har man inte förstått att den nya minoritetslagen ger de finskspråkiga äldre rätt till finsk äldrevård inom kommunen, frågan är om beslutsfattarna i Solna över huvudtaget känner till lagen.

Kommuner samarbetar

De nya förvaltningskommunerna Upplands-Väsby och Sigtuna har hittills inte haft nådra vårdplatser för sina finsktalande äldre. Nu har kommunerna emellertid beslutat att gå samman och skapa 8-10 vårdplatser till finskspråkiga vid Hedvigsgården i Upplands-Väsby.

Föregångaren

Det finns även kommuner, där de äldre har god tillgång till vård på det egna språket. Ett lysnade exempel är lilla Hallstahammar i Västmanland, där det redan finns en fungerande demensavdelning för finskspråkiga. Även hemtjänsten garanterar finskspråkig service, då 15 procent av personalen talar finska.

Inte nog med det, kommunen planerar också för en äldrevårdsavdelning för icke-dementa. Enhetschef Tuula Lindberg vid Lövåsens äldreboende säger att när man tittar på åldersstatistiken, så ser man att det är dags att börja planera för en ny avdelning, så att den kan vara verksam om ungefär 5 år.

Billigare semester i Finland

Kronan är nu starkare i förhållande till euron än den varit på ett par år. På fredagen låg eurokursen på 9,55. För ett år sedan var euron två kronor dyrare.

Redaktör Maynie Rantala

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".