Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska vecka 23

Veikko vann mot Vaxholm

Julkaistu söndag 13 juni 2010 kl 10.00

Ämnen den här veckan:
*Veikko Virtanen vann mot Vaxholm
*Ökat intresse för finska i Eskilstuna
*Ökad fattigdom sedan 90-talet
*Ny bok om romska barns uppväxt
*Huutajat skriker på Skansen

Veikko vann mot Vaxholm

Efter en massiv kritik så ändrade Vaxholms kommun i tisdags sitt tidigare beslut och lät den blinde 90-åringen Veikko Virtanen få ställa sig i kö till den finskspråkiga äldreboendet Suomikoti i Stockholm.

När Veikko Virtanen i höstas bad att få en plats på det finskspråkiga vårdhemmet var kommunens svar "nej". När kommunens agerande blev känt för en större allmänhet bildades en protestgrupp på Facebook som lyckades samla 20 000 människor. Gruppen lyckades också få bland andra Finlands president Tarja Halonen och artisten Martin E-Type Eriksson att engagera sig i Veikkos fall.

Och i tisdags kom alltså beslutet. Vaxholm ändrar sig och nu står Veikko som nummer fem i kön till det finskspråkiga äldreboendet.

--

Ökat intresse för finska i Eskilstuna

Till hösten kommer sverigefinska friskolan i Eskilstuna, som hade sin avslutning i onsdags, att få uppåt tjugo nya elever till förskoleverksamheten. Det betyder att det inte längre räcker med en förskoleklass, utan till hösten kommer man ha två finskspråkiga förskoleklasser. Allt som allt har sverigefinska friskolan i Eskilstuna ungefär 150 elever.

--

Ökad fattigdom sedan 90-talet 

Både i Sverige och i Finland har den relativa fattigdomen ökat sedan krisåren i början av nittiotalet. Inkomstskillnaderna mellan de fattiga och de rika i samhället har ökat. Det konstaterar den finska försäkringskassans, Kelas, forskningsprofessor Heikki Hiilamo, som har följt utvecklingen i Finland och i Sverige.

I båda länderna kan man se allt större skillnader i inkomstutvecklingen för fattiga och för rika grupper. En skillnad mellan de två länderna är att allt fler i Finland har blivit beroende av socialbidrag, berättar professor Hiilamo för Sisuradios nyheter.

--

Ny bok om romska barns uppväxt 

Romska sedvänjor och traditioner är något som är okänt för många. Därför ger Skolverket nu ut en bok som i första hand riktar sig till lärare och andra i skolans värld. Boken som heter "Miritza & Sebastian" berättar om romska familjers traditioner och om hur barn i romska familjer får lära sig om de egna traditionerna. Till exempel får romska barn lära sig att alltid respektera vuxna, och i de romska hemmen är man också mycket noga med att lära ut de egna reglerna för kökshygien.

I Sverige bor drygt 4500 finska romer, och tanken är boken ska hjälpa till att underlätta skolgången för de romska barnen.

--

Skinnskatteberg vill stärka finskan 

Skinnskattebergs kommun i Västmanland tänker söka om att gå med i det finskspråkiga förvaltningsområdet. I veckan bestämde kommunen att man ska skicka in en ansökan om att gå med till regeringen. Om ansökan beviljas betyder det att Skinnskatteberg får statligt stöd för att ordna åldringsvård och annan service på finska.

I Bergslagskommunen Skinnskatteberg bor drygt 4500 människor. Av dom har ungefär en fjärdedel finsk bakgrund. Hittills har drygt tjugo kommuner, främst i Mälardalen, gått med i det finskspråkiga förvaltingområdet.

--

Huutajat skriker på Skansen 

Den finska manskören Huutajat, Skrikarna, kommer att uppträda i Allsång på Skansen i sommar. Det avslöjade SVT i veckan. Huutajat som bildades i Uleåborg i slutet av åttiotalet är kända för sitt säregna sätt att framföra bland annat nationalsånger och barnvisor. Den skrikande manskören kan man se antingen via TV-rutan eller livs levande på Skansen i Stockholm den 3:e augusti.

--

Sveriges Radio Sisuradio/Erik Regnström
sisupasvenska@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".