Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska vecka 41

Anslagen för minoriteterna höjs

Julkaistu lördag 16 oktober 2010 kl 09.00
1 av 3
2 av 3
Markus Lyra. Foto: Virpi Inkeri/SR
3 av 3

Ämnen den här veckan:

  • Anslagen för minoriteterna höjs i höstbudgeten
  • Björklund öppnar för högre status för finskan
  • Sverigefinnarna får draghjälp i riksdagen
  • Ny ambassadör till Finlands ambassad

Höstbudgeten ökar anslaget till minoriteterna

Anslagen för de fem nationella minoriteterna höjs i nästa års budget med fem miljoner kronor till sammanlagt 85 miljoner. De extra pengarna skall gå till nya finska förvaltningskommuner.

En av kommunerna som ansökt om att få bli en del av förvaltningsområdet är Skinnskatteberg. Kommunstyrelsens viceordförande Seija Ojala vill lägga pengarna på äldrevården, eftersom antalet äldre med behov av service på finska ökar i kommunen.

Även Hofors, Göteborg, Umeå och Sundbyberg har ansökt om att bli del av det finska förvaltningsområdet med utökade rättigheter till barnomsorg och äldrevård på finska.

Regeringen vill under nästa år utreda vilken genomslagskraft minoritetspolitiken har haft och råda bot på eventuella brister. Regeringen erkänner, att kommuner och myndigheter har bristande kunskaper om de nationella minoriteterna. Budgeten tar också fasta på att det krävs ytterligare åtgärder för att barn och unga skall kunna utveckla sitt minoritetsspråk.

I nästa års budget bibehålls också det årliga anslaget för att TV Finland skall vara tillgängligt runt om i Sverige.

Läs mer på finska:

--

"Nationella minoritetsspråken är inte vilka modermål som helst"

Utbildningsminister Jan Björklund öppnar för att de nationella minoritetsspråken kan komma att få en helt egen läroplan i skolan. I den nya läroplanen för grundskolan jämställs dock finskan med övriga utländska modersmål, finskan är således fortfarande inte jämställd med svenskan, men Jan Björklund säger att regeringen kan komma att förbättra minoritetsspråkens status ytterligare.

Läs mer på finska:

--

Sverigefinnarna får draghjälp i riksdagen

Riksdagsledamoten och före detta kommunalrådet i Eskilstuna Hans Ekström tänker under sin mandatperiod ägna sig åt att förbättra förutsättningarna för den finska språkminoriteten. Han kommer att ansvara speciellt för den sverigefinska minoritetens angelägenheter i riksdagens konstitutionsutskott. Han har god erfarenhet av detta arbete redan som kommunalråd i Eskilstuna. Socialdemokraten Hans Ekström har åkt runt i olika kommuner och talat om fördelarna med det finska förvaltningsområdet.

--

Finlands ambassadör går i pension

Finland kommer att få en ny ambassadör i Sverige. Nuvarande ambassadör Markus Lyra går i pension på grund av hälsoskäl den 1 mars 2011. Lyra har varit ambassadör i Stockholm från början av i år.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".