Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter vecka 42

Malmöpolisen jagar invandrarmördare

Julkaistu fredag 22 oktober 2010 kl 13.01
Sisu-nyheter på svenska vecka 42
(4:05 min)

Europeiskt toppmöte om romerna

Riksförbundet satsar på minoritetsarbetet

Sverigefinsk litteratur är ett okänt begrepp

Kyrkan bör utbilda på hemmaplan

Beskjutningarna av personer med invandrarbakgrund har fått igång en stor polisutredning i Malmö. I veckan inträffade ett flertal beskutningar, där en man skottskadades i ryggen på en busshållplats och två kvinnor blev beskjutna genom fönstret i sina hem. I år har det inträffat ett tjugotal sådana incidenter i Malmö och polisen bafarar att vi har fått en ny laserman, som ger sig på invandrare.

Europeiskt toppmöte om romerna

Människorättsorganisationen Europarådet samlade i veckan ett fyrtiotal europeiska ministrar och andra beslutsfattare i Strasbourg för att tillsammans komma till rätta med de nödställda romernas situation i Europa.

Det finns minst 10 miljoner romer i Europa och gruppen är därmed Europas största minoritet.

Under onsdagens möte i Strasbourg fattade man principbeslut om att förbättra romernas tillgång till utbildning, bostäder och hälsovård.

I veckan hölls också en temadag för romer i Eskilstuna. En av talarna där var södertäljebon och finska romen Valde Ahlgren. Han är övertygad om att romernas utanförskap i dag har sina rötter i assimilationspolitiken, där man fösökt få romer att vara som alla andra.

Valde Ahlgren tror inte att Europarådet kan åstadkomma några förändringar, om man inte lyssnar till romerna själva och låter dem vara med och fatta besluten som rör dem.

Riksförbundet satsar på minoritetsarbetet

Sverigefinska Riksförbundet RSKL (Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto) har numera en projektsekreterare för minoritetsarbetet, med uppgift att främja minortetsställningen i Sverige. Motalabon Sira Jokinen Lisse är entusistisk inför uppgiften att sköta kommunikationen mellan den sverigefinska minoriteten och landets kommuner. Hennes uppgift är att dels informera sverigefinländarna om deras rättigheter och dels att informera kommunerna om, vad de har för skyldigheter gentemot de finskspråkiga kommuninvånarna.

Sverigefinsk litteratur är ett okänt begrepp

Det finns ett intresse för sverigefinsk litteratur, det visade förra helgens sverigefinska bokmässa vid Finlandsinstitutet i Stockholm. Nästan 40 skribenter var representerade på mässan, men endast få av besökarna som Sisuradio intervjuade hade läst någon sverigefinsk författare.

Många tycker emellertid att det är viktigt med att det finns en egen sverigefinsk författartradition, som kan skildra livet som det ser ut i Sverige.

Den nya sverigefinska tidskriften Sheriffi, som fått ett mycket positivt mottagande, presenterades också på mässan. Gästförfattare var Kjell Westö från Finland.

Utbildning på hemmaplan

Kyrkomötet har fått en motion om att införliva minoritetsspråken i diakonernas och prästernas utbildning. Det har nämligen visat sig, att många medarbetare, som själva tillhör en minoritet har ett dåligt ordförråd. Det vill Miljöpartiets Soili Brunberg råda bot på. Hon tycker att i stället för att ta hit präster från Finland, som stannar ett tag och sedan återvänder hem, så borde man satsa på att språkubilda här i Sverige. I kyrkoordningen ingår nämligen också minoritetsspråkig verksamhet. Utskottet som tittat på frågan verkar enligt Soili Brunberg fortfarande tycka, att det fungerar med att ta hit präster från Finland, som inte är bekanta med den svenska kyrkan.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".