Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska v.43

Finsk doping åter i rätten

Julkaistu fredag 29 oktober 2010 kl 15.25
Sisunyheter på svenska vecka 43
(3:47 min)
Dopingkontroller. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

*Åtal mot finska skidledare

*Sverigefinska politiker kräver förbättringar

*Finnair går med vinst

Åtal mot finska skidledare

I Finland väcktes i onsdags åtal mot fyra före detta ledare i det finska skidförbundet. De före detta ledarna, Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori och Jari Piirainen samt den före detta skidstjärnan Jari Räsänen misstänks ha ljugit om de finska skidåkarnas doping under 90-talet.

Det var när det finska nyhetsbyrån FNB för tio år sedan avslöjade skidförbundets kännedom om dopingen, som skidförbundet krävde FNB på skadestånd. Under den rättegången nekade skidförbundet till att ha känt till dopingen, och FNB dömdes då att betala skadestånd till förbundet.

Men nu blir det alltså en ny rättegång om saken. Åklagaren Mikko Jaatinen ville i onsdags inte berätta några detaljer om fallet. Och skidförbundet håller fortfarande fast vid att man inte kände till dopingen. Fallet med den finska dopingen ska nu tas upp av tingsrätten i Helsingfors.

--

Sverigefinska politiker kräver förbättringar

De socialdemokratiska riksdagsmännen Pyry Niemi, Raimo Pärssinen och Sven Erik Bucht vill utvidga det så kallade finska förvaltningsområdet. I en gemensam motion till riksdagen skriver de tre att området, där det finns laglig rätt till vård och omsorg på finska, ska utvidgas till att gälla inte bara Mälardalen och Norrbotten.

- Vi vill att riksdagen beslutar om att ansluta storstadområdena Stockholm, Göteborg och Malmö till det finska förvaltningsområdet, i längden bör lagen gälla hela landet, säger den nyblivne riksdagsmannen Pyry Niemi.

Även Folkpartiets Nina Lundström vill att rätten att få vård på finska ska stärkas. Dom åldringar som efterfrågar vård på det egna språket ska ha det, säger Nina Lundström.

Lundström föreslår dock i sin motion till riksdagen inte att förvaltningsområdet utvidgas. Folkpartiets linje är att kommunerna själva ska kunna bestämma om de vill vara med i området. Men Nina Lundström vill utöka den nuvarande rätten till att få vård på finska till att gälla även psykatri och andra former av social vård, Nina Lundström.

--

Finnair går med vinst

Det finska flygbolaget Finnair går för första gången på länge med vinst. Vinsten för det tredje kvartalet blev 470 miljoner kronor.

Det är första gången på sju år som Finnair går med vinst. Det är framförallt ökningen av affärsflyget mellan Europa och Asien som ligger bakom vinsten, men även fraktflyget till och från Asien går bra. Finnair räknar med en fortsatt vinst under hela året.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".