Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen efterlyser sverigefinska förhandlingspartners på lokal nivå

Julkaistu fredag 25 februari 2011 kl 15.28
Sisu på svenska nyheter vecka 8
(3:49 min)
Esko Melakari. Foto: Annika Lantto
  • Länsstyrelsen släppte sin rapport om de nationella minoriteterna
  • Tidningen Yks Kaks mister presstödet
  • Melakari avgår som delegationssekreterare
  • Första sverigefinska dagen firades
  • Flerspråkighet motverkar Alzheimers sjukdom

Första stora minoritetsrapporten

Ett startår för den reformerade minoritetspolitiken, ja med den meningen sammanfattar Sametinget samt Länsstyrelsen i Stockholm i en rapport sin bedömning av utvecklingen för Sveriges nationella minoriteter i fjol.

I veckan fick integrationsminister Erik Ullenhag ta emot den rapport som beskriver utvecklingen för minoriteterna i Sverige, och det står klart att mycket återstår att göra. I störst behov av stöd är främst de romska och samiska minoriteterna, där antalet med språkkunskaper i romani och t.ex. sydsamiska snabbt sjunker.

Utvecklingen för det finska språket beskrivs i något mer positiva ordalag, men den stora utmaningen är översätta de i lagen uttryckta rättigheterna till faktiska verksamheter såsom finskspråkig förskolverksamhet eller äldreomsorg.

--

Konsultbolag ersätter delegationssekreterare

Sekreteraren för Sverigefinländarnas delegation, den mångårige minoritetsaktivisten Esko Melakari, lämnar nu sitt uppdrag som delegationssekreterare, men kommer under en övergångsperiod att sköta sina uppgifter genom sitt privata konsultföretag.

Vem som efterträder Melakari, står fortfarande oklart: Delegationens presidium står inför ett generationsskifte och beslut om efterträdare kommer att fattas i vår, berättar delegationens ordförande Markku Peura.

--

Tidningen Yks Kaks mister presstödet

Den sverigefinska tidningen Yks kaks förlorar sitt statliga presstöd, det här meddelar Kulturrådet. Tidningen har tidigare beviljats årligt presstöd motsvarande 25 000 kronor, men beviljas inte längre stöd, bland annat med motiveringen att tidningen saknar fördjupande kulturanalys. Tidningens ansvarige utgivare Janne Sjöstedt menar att besvikelsen inför Kulturrådets beslut är stor, då det rör sig om en betydande summa för en liten tidning.

--

Flerspråkighet motverkar Alzheimers sjukdom

Flerspråkiga personer löper mindre risk att påverkas av alzheimerrelaterade skador på hjärnan, menar ett kanadensiskt forskarteam som med hjälp av skiktröntgen undersökt alzheimerpatienters hjärnor och de hjärnskador som alzheimer orsakar. Två- eller flerspråkiga personer visade sig vid undersökning klara sig bättre än enspråkiga personer, och flerspråkigheten tycks ha en skyddande effekt för alzheimersjukas förmåga att stå emot sjukdomens verkningar.

Ytterligare en studie understryker flerspråkighetens betydelse för vår hjärnkapacitet, men då handlar det om barn. För det har nämligen visat sig att barn som behärskar två språk är bättre på s.k multitasking, alltså att göra flera saker samtidigt och att sortera information. Forskarna menar att tvåspråkiga barn övar sig i att använda olika språk, vid olika tillfällen och att det övar upp deras förmåga.

--

Första sverigefinska dagen firades

Till sist kan vi berätta att den ännu inofficiella sverigefinska nationaldagen Sverigefinländarnas dag firades för första gången torsdagen den 24 februari. Dagen instiftades 2010 av sverigefinländarnas delegation och firas till minne av Carl Axel Gottlund, som var en av de första folktraditionsforskarna i Sverige och verkade aktivt för att förbättra skogsfinnarnas levnadsförhållanden på 1800-talet. Men någon officiell minoritetsdag blir det inte ännu, säger integrationsminister Erik Ullenhag i en kommentar till Sisuradio.

Den nya utmärkelsen "Årets sverigefinska kommun" tillföll Eskilstuna.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".