Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SISU-NYHETER PÅ SVENSKA V.10

EU granskar eventuell diskriminering av finska studenter

Julkaistu torsdag 10 mars 2011 kl 15.05
Sisunyheter på svenska v. 10
(4:14 min)

Ämnen den här veckan:

  • EU granskar eventuell diskriminering
  • Ahtisaari vill ha tvåspråkighetsminister
  • Minimalistiska valaffischer
  • Inget åtal mot bastu-VM
  • Årets sverigefinska kvinna utsedd

EU granskar eventuell diskriminering

EU-parlamentet har beslutat granska de nya antagningsreglerna för den svenska högskolan. Det efter att det sverigefinska ungdomsförbundet, RSN, skickat in en anmälan där man menar att de nya reglerna diskriminerar studenter från Finland.

Efter att studenter från Finland tidigare har kunnat söka in till högskolan i Sverige på samma kvot som studenter från Sverige, så hamnar de finska studenterna nu i kvoten "utländska studerande". Enligt sverigefinska ungdomsförbundet har den här ändringen drabbat hundratals studenter.

I sitt svar meddelar EU-parlamentet nu att saken ska undersökas, och även föras vidare till EU-kommissionen. Den svenska regeringen har tidigare meddelat att man ämnar se över reglerna, och att en ändring kan komma nästa år. Sverigefinska ungdomsförbundet menar att reglerna bör ändras redan nu.

Ahtisaari vill ha tvåspråkighetsminister

I Finland föreslår en arbetsgrupp ledd av förre presidenten Martti Ahtisaari att Finland ska få en tvåspråkighetsminister. Förslaget är en del av det handlingsprogram som det så kallade Folktinget i Finland presenterade i veckan. Folktinget är en intressegrupp för de svensktalande och består av den finska riksdagens finlandssvenska ledamöter.

Tvåspråkighetsministern som Ahtisaari arbetsgrupp föreslår skulle få i uppdrag att utveckla de inhemska språken, alltså finskan och svenskan, i Finland. Arbetsgruppen vill också att svenskaundervisningen i skolan ska börja tidigare och att Finland inrättar en språkombudsman.

Valaffischer presenterade

Det finska riksdagsvalet närmar sig och i veckan presenterade Socialdemokraterna, som ju är i opposition, sina valaffischer. Socialdemokraternas valaffischer är traditionellt röda, och enligt partisekretaren Mikael Jungner så är de minimalistiska. Texten på partiets affischer består av bara ett ord, "Arbete" eller "Rättvisa".

Regeringspartiet Kokomuus, alltså Samlingpartiet, satsar å sin sida på en blå färg. På Samlingspartiets affischer är ett återkommande ord "Bättrefärdsstaten", alltså en språklig referens till ordet "välfärdsstaten".

Det finska riksdagsvalet ordnas den 17 april. Förhandsröstningen i Sverige börjar den 6:e april.

Inget åtal mot bastu-VM

Arrangörerna av bastu-VM i somras, där en rysk deltagare dog, kommer inte att åtalas. Den finska polisens förundersökning rörde bland annat misstanke om dråp, men i veckan meddelade man alltså att det inte kommer att väckas åtal.

Enligt polisen så hade arrangörerna tydligt berättat om riskerna med att delta i bastu-VM. Och enligt förundersökningen så använde den ryske deltagaren som dog en otillåten skyddande salva under finalen. Den andra finalisten, en finsk man, fick svåra brännskador men överlevde.

Virpi Pahkinen årets sverigefinska

Dansaren och koreografen Virpi Pahkinen i tisdags, på internationella kvinnodagen, utsågs till årets sverigefinska kvinna. Det är det sverigefinska kvinnonätverket Rusuvilina som varje år utser en person som man tycker gjort sig förtjänt av utmärkelsen. Dansaren Virpi Pahkinen är född i Jyväskylä i Finland och har bott i Sverige i över tjugo år.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".