Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisunyheter på svenska v. 13

Klartecken för sverigefinsk flagga

Julkaistu torsdag 29 mars 2012 kl 13.26
Sisunyheter på svenska v.13
(4:14 min)
Åsikterna går isär när det gäller en sverigefinsk flagga. På bilden syns en inofficiell flagga designad av Andreas Jonasson. Foto: Annika Lantto/Sveriges Radio
  • Klart för sverigefinsk flagga
  • Gränskontor invigt
  • Mukulatfest på turné
  • Krisen mellan Finland och Nya Zeeland avvärjd

Klart för sverigefinsk flagga

Nu står det klart att en officiell sverigefinsk flagga ska tas fram. Vid Sverigefinska delegationens årsmöte i Stockholm i förra helgen tyckte en majoritet att en egen sverigefinsk flagga behövs.

Enligt de som var för flaggan är det många unga sverigefinnar och även många svenska myndigheter som frågar efter en sverigefinsk flagga. Enligt de som inte vill ha en flagga, så är det många som menar att den finska flaggan duger gott som symbol för de finsktalande i Sverige.

Av Sveriges nationella minoriteter så har samerna och romerna officiella flaggor. För tornedalingarna finns en inofficiell flagga. För några år sedan lanserades en inofficiell sverigefinsk flagga, men någon officiell flagga finns alltså inte.

Gränskontor invigt

I veckan invigde de nordiska samarbetsministrarna Alexander Stubb och Eva Björling ett så kallat gränshinderskontor på gränsen mellan Sverige och Finland i finska Torneå. Gränskontorets uppgift är ett ge råd till finnar och svenskar som t.ex. vill etablera ett företag på andra sidan gränsen.

- Det är bra att kontoret öppnas, sa Alexander Stubb, men samtidigt är det ett bevis på att det fortfarande finns gränshinder. Ju mindre byråkrati och ju färre gränshinder desto bättre, sa Stubb.

Alexander Stubbs svenska kollega moderaten Ewa Björling hoppades att kontoret ska kunna vara till hjälp för politiker som ska besluta om lagar som kan utgöra gränshinder.

Mukulatfest på turné

Den sverigefinska barnkulturfestivalen Mukulatfest ger sig i vår ut på en miniturné. Festivalen, som startades i Stockholm förra året, ordnar i vår aktiviteter bland annat på Kulturhuset i Stockholm och i Haparanda. Startskottet för turnén är lördagen den 31 mars på Kulturhuset. Till Haparanda kommer Mukulatfest den andra juni. Mukulatfest är en tvåspråkig festival för barn. På programmet står bland annat dans och pyssel.

Mer info:

http://mukulatfest.wordpress.com/

Krisen mellan Finland och Nya Zeeland avvärjd

I Finland har ett av de större diskussionämnena den senaste veckan varit den otippade diplomatiska fnurra på tråden som uppstod mellan Finland och Nya Zeeland. Det började med att Nya Zeelands trafikminister Gerry Brownlee i en debatt hävdade att Finland har hög arbetslöshet, förskräckliga mordsiffror, att finländare inte utbildas i särskilt hög grad och att kvinnor inte respekteras.

Uttalande togs inte väl emot i Finland och Brownlee bad om ursäkt och förklarade sig med att kommentaren var humoristiskt menad och inte avsedd att såra finländarna. Också premiärminister John Key beklagade uttalandet.

Nu har så har Finlands trafikminister Merja Kyllönen bjudit in Brownlee till Finland, så att han själv kan se den korrekta bilden av Finland. Enligt Svenska YLE:s nyheter säger Kyllönen att hon hoppas att Gerry Brownlee besöker Finland så snart som möjligt.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".