Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på svenska vecka 16

Finsk lärarutbildning blir verklighet

Julkaistu torsdag 19 april 2012 kl 16.06
Sisu-nyheter på svenska vecka 16
(4:38 min)
Fint besök i förorten Upplands Väsby. Foto: Soili Huokuna/Sveriges Radio
  • Presidenten besökte Upplands Väsby
  • Wahlroos vill ha mindre demokrati
  • Finsk scifi i svenska biografer
  • Finimini-festival i Kärrtorp

Utbildningsminister Jan Björklund (Fp) säger nu, att ett svenskt lärosäte kommer att få uppgiften att bygga upp en lärarutbildning för lärare i finska. I dagsläget finns inga svenska lärosäten som kan utbilda finsktalande lärare. Högskoleverket har utrett bristen på lärarutbildningar för nationella minoriteter och kommit fram till att det bästa är att förlägga lärarutbildningen till ett lärosäte, istället för flera.

Regeringen har för avsikt att årligen skjuta till tre miljoner kronor till det lärosäte som får ansvaret för den finskspråkiga lärarutbildningen. I dagsläget ser det ut att bli antingen Stockholms eller Uppsala universitet som får uppdraget att lösa bristen på finskspråkiga lärare i Sverige.

Presidententen besökte Upplands Väsby

I veckan fick Sverigefinska skolan i Upplands Väsby ovanligt celebert besök: Såväl det finska presidentparet som det svenska kungaparet besökte nämligen skolan, som har omkring 150 elever. Besöket var en del av president Sauli Niinistös första statsbesök i Sverige. Presidentparet hann även besöka Karolinska institutet och Finlandsinstitutet under sitt två dagar långa statsbesök.

Mera marknad - mindre demokrati

En av det finländska näringslivets centrala påverkare, Björn Wahlroos, vill begränsa det demokratiska beslutsfattandet för att främja den ekonomiska tillväxten. I sin bok "Marknader och demokrati - uppbrott från majoritetens tyranni", som utkom i veckan, skriver Wahlroos att marknadskrafterna är det bästa medlet för att organisera och fördela samhällets resurser. I konkurrensen klarar sig toppstyrda länder som Kina bra medan industriländernas överbeskattade medborgare kuvas under trycket. Wahlroos är speciellt upprörd över hur man har skött eurokrisen i Europa.

Finsk scifi i biograferna

Finlands första och största science fiction -film någonsin hade sin Sverigepremiär i veckan. Filmen, som är gjorde med en budget på tio miljoner dollar utspelas år 2018, då ett gäng nazister, som efter andra världskriget flytt till månen återkommer till jorden för att erövra den. Filmen har redan setts av en kvarts miljon biobesökare i Finland, Tyskland och Norge.

Finimini-festival i Stockholm

I Stockholmsförorten Kärrtorp ligger Turteatern, som i vår bjuder på en rad gästspel med rötter i det finska, finlandssvenska & sverigefinska scenkonstlivet. Det blir teater, dans, konserter och samtal såväl för barn som för vuxna. Festivalen pågår från den 21 april till den 5 maj. En stor del av programmet är gratis och kräver ingen föranmälan. Programmet finns på turteaterns hemsida www.turteatern.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".