Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockholms universitet vill utbilda lärare i finska

Julkaistu måndag 23 april 2012 kl 10.39
Sari Pesonen. Kuva/Foto: Kaisa Vuonokari/Sveriges Radio Sisuradio

Stockholms universitet vill starta en modersmålslärarutbildning, till exempel för lärare i finska. Tanken är att lämna in en ansökan om examenstillstånd i höst. För finskans del hoppas man att utbildningen kan starta till hösten 2013.

Sari Pesonen, studierektor vid avdelningen för finska, menar att behovet av utbildningen är stort:

- Det finns ingen sådan här utbildning i Sverige idag och vi får hela tiden förfrågningar om hur lärare och studenter kan få en behörighet att undervisa i finska, från förskolelärare upp till ämneslärarnivå. Hittils har man fått skräddarsy utbildningar för varje student, men nu vill vi inrätta en regelrätt modersmålslärarutbildning!

Tanken är att studenterna ska få en regelrätt ämneslärarexamen med behörighet att undervisa i minst två ämnen. Detta för att bädda för att de får bättre villkor än dagens modersmålslärare:

- Tanken är att studenterna ska bli mer anställningsbara när de även kan undervisa även i andra ämnen och få fasta tjänster på skolorna och slippa åka runt från skola till skola som många av dagens modersmålslärare. (kolla citat)

Ansökan även utan Björklunds miljoner

Utbildningsminister Jan Björklund berättade inför besöket av Finlands president förra veckan att regeringen satsar 3 miljoner kronor årligen från och med nästa år på att säkra en lärarutbildning för lärare i finska.

Enligt Björklund ligger Stockholms universitet väl till för att bli det utpekade universitet eftersom man redan startat planeringen för att ansöka om examenstillstånd.

Sari Pesonen, studierektor vid institutionen för finska, välkomnar satsningen, men menar att de tänkar lämna in en ansökan oavsett om de får extra medel eller inte.

- Vi hade börjat planera för det här redan innan vi visste någonting om regeringens planer. Vi hoppas kunna starta utbildningen till hösten 2013 , säger Pesonen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".