Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisunyheter på svenska v. 17

"Båt viktigare än bro"

Julkaistu fredag 27 april 2012 kl 11.13
Nyheter på svenska v. 17
(4:05 min)
Ilkka Kanerva. Foto: Vesa Moilanen/AP Lehtikuva
  • Kvarkenrådet vill trygga båttrafiken
  • Kanerva får fortsätta i finska riksdagen
  • Finskt gruvföretag granskas av EU
  • Alvar Aalto på utställning i Hedemora

Båt viktigare än bro

Båttrafiken mellan Umeå och Vasa har länge brottats med ekonomiska problem. Ett alternativ till båttrrafiken, som har föreslagits bland annat av näringslivet på den svenska sidan, skulle kunna vara en bro över Kvarken.

I veckan intervjuades samarbetsforumet Kvarkenrådets finländske ordförande Mathias Lindström av Sisu-nyheterna. För Kvarkenrådet är en bro ett realistiskt alternativ på lång sikt, men det viktigaste nu är att säkra båttrafiken, menar Lindström.

- Fördelen med en bro skulle vara att resan skulle förkortas, särskilt om man jämför med alternativet att frakta via Åbo, som i det i många fall är nu, säger Mathias Lindström.

Kvarkenrådet som är ett samarbetsforum för de tre österbottniska landskapen i Finland samt Västerbotten och Örnsköldsvik i Sverige

Kanerva får fortsätta

I Finland bestämde samlingspartiet Kokoomus riksdagsgrupp i torsdags att riksdagsman Ilkka Kanerva får fortsätta som riksdagsman. Tidigare i veckan dömdes Kanerva för mutbrott.

Kanerva fälldes för att ha tagit emot mutor av en grupp finska affärsmän. Domen mot Kanerva var villkorlig.

Talvivaara granskas av EU

I Finland väcker gruvbolaget Talvivaaras utsläpp alltfler frågor. Från bolagets gruva nära Sotkamo i östra Finland har utsläpp gjorts, som enligt miljöorganisationer har förstört närliggande vattendrag.

Nu har det finska samlingspartiet Kokoomus europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen tillsammans med sin kollega från De Gröna, Satu Hassi, gjort en anmälan om Talvivaara till EU-kommisionen. I anmälan hänvisas till att Talvivaara har överskridit de tillåtna utsläppsrkvoterna och förstört vattendrag i ett stort område.

Enligt finska rundradion YLE:s nyheter kommer EU-kommisionen nu att granska fallet. I torsdags krävde en grupp demonstranter i Sotkamo att Talvivaaras gruva stängs.

Alvar Aalto i Hedemora

I Hedemora i Dalarna har man den här veckan har en utställning om arkitekten och formgivaren Alvar Aalto. Utställningen bygger på en nyutkommmen bok, "Aalto och Artek i Hedemora", och där visas exempel på Alvar Aaltos produktion och berättas om hans koppling till Hedemora.

Aalto var med och startade möbelföretaget Artek och mellan 1946 och 1956 fick Artekfabriken i Hedemora tillverka Aaltomöbler för att sälja till USA då det i Finland var brist på råvaror.

Utställningen sista dag är söndag, och adressen är Gussarvsgatan 3 i Hedemora.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".