Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Luleå vill ha centrum för minoritetsspråk

Julkaistu fredag 4 maj 2012 kl 13.55
Sisunyheter på svenska v. 18
(3:57 min)
Marina Eklund är en av initiativtagarna till det som kan bli ett nationellt språkcentrum. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
  • Luleå vill ha språkcentrum
  • Stockholm får nytt finskt äldreboende
  • Malmö möter minoriteterna
  • Inget Guggenheim till Helsingfors

Luleå vill ha språkcentrum

Luleå kommun vill skapa ett nationellt minoritetsspråkcentrum. Tanken är att centret i första hand skulle få ansvaret för de tre minoritetsspråk som är vanligast i Norrbotten, finska, meänkieli och samiska.

Luleå kommun har varit i kontakt med både universitetsvärlden och flera berörda myndigheter, berättar Marina Eklund som ansvar för projektet på Luleå Kommun för Sveriges Radio Norrbotten. Tanken är minoritetspråkcentret skulle fungera som ett forum som erbjuder kurser, ordnar seminarier och som stödjer forskning kring språken.

Nytt äldreboende i Stockholm

Stockholm får ett nytt privat äldreboende för finsktalande. Äldreboendet ska öppnas i Bromma om två år, och det blir då det andra finskspråkiga äldreboendet i Stockholm. Sedan tidigare finns Suomi-Koti, Finlands-hemmet, dit kön för att få en plats länge har varit lång.

Det nya äldreboendet i Bromma får 54 platser och det kommer att drivas av aktiebolaget Finska Gården. Finska Gårdens grundare Pekka Lindblom har tidigare suttit styrelsen det andra äldreboendet, Suomi-Koti.

Malmö möter minoriteterna

I Malmö har kommunen tagit fram ett förslag till handlingsprogram för de nationella minoriteterna. Tanken med handlingsprogrammet är få fram konkreta åtgärder så att de rättigheter, till exempel till äldreomsorg på finska, också förverkligas. Förslaget till handlingsprogram ska nu ut på en remissrunda bland de ansvarig runt om i Malmö stad. Beslut om ett handlingsprogram för de nationella minoriterna i Malmö tas av kommunalfullmäktige under hösten.

"Ei kiitos" till Guggenheim

Det blir inget Guggenheim-museum i Helsingfors. I onsdags röstade en majoritet i Helsingfors stadstyrelse ner förslaget, med röstsiffrorna åtta mot sju. De Gröna ledamöterna tvekade länge men en majoritet av De Gröna bestämde sig till slut för att rösta emot.

Förslaget om att bygga ett nytt museum på Skatudden i Helsingfors har debatterats livligt under vintern och våren, men nu är det alltså klart att det inte blir något Guggenheim-museum.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".