Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisunyheter på svenska v. 30

Gävle öppnar för privat vård på finska

Julkaistu torsdag 26 juli 2012 kl 13.45
Sisunyheter på svenska v. 30
(2:55 min)
Eija Urnefelt i Gävle erbjuder hemtjänst på finska. Foto: Jonas Blomqvist/Sverges Radio Sisuradio
  • Ny tidning för finsktalande i Göteborg
  • Finskt vårdföretag öppnar kliniker i Stockholm
  • Gävle kommun i avtal med finskspråkiga vårdgivare

Göteborgare får ny tidning på finska

I veckan som gick så har Sisuradios nyheter rapporterat om bland annat den nya tidning som Göteborgs kommun ger ut och som riktar sig till sverigefinnar i Göteborg. Tanken med tidningen är informera om kommunens service på finska, och samtidigt få en mer aktiv kontakt med de som är finsktalande i Göteborg.

- Vi vill skapa ett forum för alla sverigefinnar i Göteborg, berättar Teija Martinsson som är tidningens redaktör. Tidningen som riktar sig till de finsktalande i Göteborg kommer att komma ut fyra gånger per år.

Finskt vårdföretag konkurrerar i Stockholm

I konkurrens med befintliga vårdcentraler och läkarmottagningar försöker nu ett finskägt företag slå sig in på vårdmarknaden i Stockholm. Minutkliniken, som i Finland går under namnet Laastari-Plåstret, har hittills öppnat två mottagningar på två olika apotek i Stockholm. På Minutklinikens mottagningar jobbar i regel bara en sjuksköterska, som med hjälp av videolänk kontaktar läkare, om det till exempel behövs ett recept.

- Idén med sådana här minimottagningar kommer från USA, berättar Ville Öhman som är företagets VD.

Gävle kommun öppnar för privat vård på finska

I Gävle har kommunen nu skrivit avtal med privata hemtjänstföretag, för att den vägen kunna erbjuda vård på i hemmet på finska. Fram tills nu har det privata vårdalterntivet varit dyrt, särskilt för dem med stort vårdbehov.

Eija Urnefelt på det privata vårdföretaget ESU-hemtjänst är nöjd med avtalet med kommunen. Det betyder en möjlighet att hitta nya kunder, säger hon till Sisuradios nyheter.

Avtalet mellan Gävle kommun och de privat vårdgivarna träder i kraft i augusti, vilket alltså betyder att de gävlebor som vill ha hemtjänst på finska kan få det av till exempel Eija Urnefelts företag.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".