Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på svenska vecka 34

Stabilt elevunderlag vid friskolorna

Julkaistu fredag 24 augusti 2012 kl 17.30
Nyheter på svenska vecka 34
(3:40 min)
Foto: Emilia Malin/Sveriges radio Sisuradio
  • Bra start för Suomen Uutisviikko
  • Gävle får språkkoordinator
  • Esa-Pekka Salonen prisas för miljöarbete

De sverigefinska friskolorna har ett stabilt elevunderlag. Det visar Sisuradios kartläggning av antalet 6-åringar som nu till hösten börjar i förskoleklass. Sammanlagt blir det drygt 90 nya 6-åringar i de olika skolorna och det är lika många som i fjol.

I storstäderna tyder köerna till finsk förskola på att elevunderlaget kommer att öka under de kommande åren. Rektorn vid den sverigefinska skolan i Stockholm, Heli Lindström, säger att elevantalet ökar i samma takt som finskans ställning i landet stärks.

På mindre orter, som i Eskilstuna, är elevantalet stabilt, men man förväntar sig inte att den skall öka under de närmaste åren.

Ny tidning börjar bra

Från och med februari i år har de sverigefinska läsarna fått en ny veckotidning som sammanfattar veckans händelser främst i Finland, men den tar också upp sverigefinska evenemang och företeelser. Tidningen Suomen Uutisviikko är på väg att nå sin första målsättning, dvs 1500 prenumeranter. Chefredaktör Sannaliina Nikula tror att det antalet går att nå fram till årsskiftet. Därmed skulle tidningens fortsatta existens vara tryggad, då 1500 prenumeranter är en förutsättning för att en tidning skall få presstöd.

Gävle får språkkoordinator

Den finskspråkiga servicen i förvaltningskommunen Gävle förbättras från och med september, då kommunen också har en koordinator för nationella minoriteter. Det är Eeva Östberg, som i två års tid haft samma tjänst i grannkommunen Älvkarleby, där hon varit med om att kartlägga behovet av finskspråkig verksamhet inom kommunen.

Esa-Pekka Salonen prisas för miljöarbete

Östersjöfestivalen firar i år sitt 10-årsjubileum och i samband med den får bland annat den finländska dirigenten Esa-Pekka Salonen WWF:s internationella Östersjöpris. Han belönas för sitt outtröttliga ledarskap och engagemang för musiken och miljön. Utmärkelsen utdelas i samband med Östersjöfestivalens jubileumskonsert lördagen den 25 augusti i Berwaldhallen i Stockholm.

WWF:s internationella Östersjöpris - Baltic Sea Leadership Award -instiftades 2007 för att uppmärksamma behovet av ett starkt ledarskap inom miljöområdet.

Tidigare har två finländare fått priset; president Tarja Halonen år 2008 och dåvarande utrikesminister Alexander Stubb år 2009.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".