Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisunyheter på svenska v.24

Sverigefinskt kommunalråd avgår

Julkaistu torsdag 13 juni 2013 kl 14.25
Sisunyheter på svenska v. 24
(3:19 min)
Till vänster i bild Niina Laitila, avgående socialdemokratiskt kommunalråd i Karlskoga. Foto: Mårten Rapp P4 Örebro.
  • Kommunalrådet Niina Laitila (S) väljer att avgå
  • Sveriges Radios barnutbud på minoritetsspråk bristfälligt
  • Fler besparingar att vänta i Finland

Karlskogas sverigefinska kommunalråd avgår

Karlskogas sverigefinska kommunalråd socialdemokraten Niina Laitila meddelade i veckan att hon avgår. Laitila har fått kritik från kommunens revisorer som handlar om hur hon har hanterat bindningstid för en del lån som kommunen tagit.

Urban Jonsson socialdemokrat och ordförande för Karlskoga arbetarekommun beklagar Laitilas avgång. Niina Laitila har varit kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga sedan valet 2006. Under hennes tid har Karlskoga förbättrat sin finska service och gått med i det finskspråkiga förvaltningsområdet.

Brister i radioutbudet för barn

Sveriges Radio får kritik av Granskningsnämnden för Radio och TV för att inte uppfylla kraven på sändingar för barn på minoritetsspråken meänkieli och romani chib. Sveriges Radio har i sitt sändningstillstånd förbundit sig att sända barnprogram på minoritetsspråk, men här menar Granskningsnämnden att Sveriges Radio inte följer tillståndet.

Sveriges Radio å sin sida svarar på kritiken genom att hänvisa till de sändningar som görs på internet, där finns barnprogram på meänkieli och romani chib. När det gäller finska och samiska menar Granskningsnämnde att Sveriges Radio HAR uppfyllt kraven på särskild hänsyn till behoven hos barn och ungdomar som tillhör språkliga och etniska minoritets-grupper.

Fler besparingar att vänta i Finland

Finland behöver göra fler ekonomiska nedskärningar. Det sa statsminister Jyrki Katainen när den finska riksdagen i onsdags diskuterade ramarna för statsfinanserna för år 2014-2017. Samlingspartiets Katainen sa att det ekonomiska läget är så pass allvarligt att det behövs en gemensam diskussion mellan alla partier och arbetsmarknadsparterna för att få en korrekt bild av läget. Var och när diskussionen ska äga rum är enligt Katainen ännu oklart.

Enligt finska rundradion YLE:s nyheter är allt fler riksdagsmän i Finland överens om att nuvarande sparbeslut inte räcker och att nästa år blir ett år fyllt av svåra beslut.

Politiken i Finland har sedan valet 2011 präglats av de två stora regeringspartiernas, Samlingspartiets och Socialdemokraternas, kamp, där Samlingspartiet hellre tar till nedskärningar. Finansminister Jutta Urpilainen från Socialdemokraterna underströk under debatten i onsdags att regeringen inte har planer på att höra momsen på till exempel mat och mediciner.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".