Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisunyheter på svenska

Bristen på dagisplatser kvar trots löften

Julkaistu torsdag 20 juni 2013 kl 11.02
Stockholms stadsdirektör lovar fler finska dagisplatser. Foto: Stockholms stad
  • Stadsdirektör lovar fler dagisplatser i Stockholm
  • Tornedalingarnas dag firas den 15:e juli

Stadsdirektör ger nya löften

Trots politikernas löften om flera dagisplatser på finskspråkiga daghem, så är det fortfarande långa köer till de finskspråkiga daghemmen i Stockholm.

I dagsläget står ungefär 200 barn i kö för en plats på finskspråkigt dagis. Till det enda kommunala finskspråkiga dagiset vid Slussen står 60 barn i kö. Dagiset har 36 platser.

Till sverigefinska skolans daghem, vid Fridhemsplan, köar 110 barn.

Enligt Irene Svenonius, som är stadsdirektör och Stockholm stads högsta tjänsteman, så handlar platsbristen mest om att barnfamiljerna inte bor där de finska dagisplatserna finns.

Svenonius säger till Sisuradios nyheter att det redan till hösten ska finnas fler finska platser.

Tornedalingar överens om högtidsdag

Efter långa diskussioner har Svenska Tornedalingars Riksförbund och föreningen Meänmaa nu kommit överens om ett datum för Tornedalingarnas och Kvänernas dag. Från och med i år så kommer tornedalingarnas och kvänernas dag firas den 15:e juli.

Datumet, den 15:e juli, valdes för att det ligger mitt i sommaren, och för det på detta datum kastades en gränssten i Torneälven för att markera det gränsöverskridande samarbetet mellan Sverige och Finland.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".