Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på svenska vecka 28

Stor efterfrågan på finskspråkig arbetskraft

Julkaistu fredag 12 juli 2013 kl 12.11
Nyheter på svenska vecka 28
(3:15 min)
Marjut Adalberth. Foto: Lotta Hoppu/SR Sisuradio

Det finns en efterfrågan på finskspråkig arbetskraft i Sverige. En sökning i Arbetsförmedlingens register med sökordet finska som Sisuradio gjorde i veckan gav över tvåhundra träffar runt om i landet. En tredjedel av jobben, som kräver kunskaper i finska, ligger i Stockholm. De flesta jobben finns inom kontor, undervisning samt hälso- och sjukvård.

Rekryteringskonsult Marjut Adalberth tror att det faktum att flera nordiska företag har sitt huvudkontor just i Stockholm, spelar in. Hon betonar att kraven på kunskaper i svenska varierar, ibland så klarar man sig på engelska och finska. Även kraven på hur bra finska man skall kunna varierar stort, så det lönar sig att framhäva även smärre kunskaper i finska.

EU stöttar trafiken i Kvarken

EU-komissionen har beviljat Umeå och Vasa sex miljoner euro, dvs 52 miljoner kronor till planerigen av en ny färjelinje mellan städerna i Kvarken. Kvarkenrådets direktör Mathias Lindström är övertygad om att projektet kommer att slutföras, så att det blir en helt ny färja som trafikerar i Kvarken.

- Nu skall vi ta reda på vilken typ av färjor som lämpar sig bäst för just dehhär rutten och vad den kommer att kosta. Om två år ansöker vi sedan om slutfinansieringen, där hela beloppet hamnar på omrkring åtta miljoner euro, uppskattar Lindström. Han tror också att EU-beslutet att stödja projektet är en viktig signal till Sverige, eftersom det hittills varit Finland som stått för merpraten av kostnaderna för Kvarkentrafiken.

Räsänen sitter kvar trots kontrversiella uttalanden

Finlands inrikesminister, som även ansvarar för de kyrkliga frågorna i Finland, Päivi Räsänen, väcker åter uppståndelse. Förra helgen höll hon nämligen ett tal under ett frikyrkligt möte, där hon drog paralleller mellan abort och slakt av djur. Senare förklarade hon sig med att man måste våga diskutera abortfrågan i Finland. Hon sade också att bibeln står över lagen.

För ett par år sedan fick Räsänens negativa uttalanden om homoseksuella i en tv-debatt tiotusentals finländare att begära utträde ur kyrkan.

Den f.d. chefredaktören för Kyrkans tidning här i Sverige, Olav S. Melin, säger i en kommentar till Sisuradio, att Räsänen nog kommer att sitta kvar trots sina uttalanden. I Sverige hade hon tvingats gå, eftersom man här inte tolererar liknande utspel.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".